16 Jul, 2022

Veckans fråga: Om besatthet av siffror

Fråga:
Tack för en inspirerande blogg. Jag har precis som du ett stort intresse för siffror, jag följer upp mina investeringar och har ett mål för förmögenheten på lång sikt och kommande två-tre års utdelningar på lite kortare sikt (dessa ska givetvis återinvesteras), men det slutar inte där, jag har även ett dokument där jag följer upp mitt arbete och min kommande lön, jag har nämligen ett jobb där det går att ta extra timmar i nästan obegränsad omfattning vilket gör att lönen varierar beroende på hur mycket extra jag jobbar.

Nu har jag börjat följa upp prognosen för nästa månads lön och försöker hela tiden slå förra månaden genom att girigt ta alla extrapass som dyker upp, målet med mitt sparande är egentligen att jobba mindre och jag har kommit ganska långt på min resa, men jag har aldrig jobbat mer än nu vilket känns lite fel. Min chef och mina kollegor tycker det är jättebra och jag har nu fått ett rykte som gör att alla frågar mig först och det behövs en extra person. Jag tycker det är rätt tråkigt att jobba extra men klarar inte att säga nej när nya pass dyker upp. Det är väldigt kul att fylla i timmarna i min tabell, sätta upp mål på nästa månads lön, se fram mot extra hög lön och sen få investera lönen. Har du något tips på hur jag kan ta mig ur det här??

Svar:
Nu har jag i väldigt liten utsträckning haft samma möjligheter som frågeställaren på mitt ordinarie jobb på den tiden jag jobbade som anställd. Jag hade nästan alltid fast lön med mycket begränsad möjlighet att få övertidsersättning mer än under speciella perioder. Men jag känner ändå igen mig i frågan. Just att gilla siffror och följa upp saker i Excel har många gånger varit nära att gå till överdrift för mig också. Förutom aktier har jag gjort Excelark på all ifrån varje veckas träningstid (inkl tid i olika pulszoner), till hur många liter blåbär jag plockat varje vecka under sensommaren och månadens elförbrukning.

För mig tror jag nyckeln ändå har varit att uppföljningen över tid ska vara rolig och skapa motivation. Om man tycker det är kul att träna och ska köra ett lopp om 6 månader tror jag det kan vara en bra grej att följa upp träningen, sätta mål på antalet pass eller löpta km i veckan osv fram mot loppet. Både träningen och loppet kan enligt mig bli roligare och mer meningsfullt om man gör det lite seriöst. Men det kan så klart också bli en stress där man sätter upp ett för högt mål och träningen blir tråkig där man ska ut i ur och skur och jaga timmar varje söndag för att få ihop veckans mål.

Om man tycker det är kul att fylla i hur mycket aktier man har och vilken utdelning det kan bli 2023 kanske det kan öka motivationen att spara mer pengar och hoppa över något onödigt köp för att få råd med lite fler aktier. För att därmed lättare nå målet på nästa års utdelning. Men samma sak här, man ska inte lida och må dåligt och framförallt inte sitta och ha ångest när något bolag sänker utdelningen så man känner sig som världens sämsta investerare för att man hamnar på 49 500 kr istället för målet 50 000 kr i utdelning ett år. Sparandet ska ändå skapa frihet och möjlighet att oroa sig mindre för privatekonomin, inte mer.

För att återgå till frågan så är ett av få områden där jag lyckats undvika jakt på framgång och siffror min enskilda firma. Här följer jag så klart upp resultatet löpande då jag måste sköta bokföringen, men jag har inget mål om att göra en viss vinst som kräver att jag anstränger mig lite mer. Målet är istället att bara göra sånt som jag tycker känns kul, vilket gör att jag tackar nej till en hel del jobb och även till många förslag på sponsrade inlägg här på bloggen. Och framförallt att jag inte själv sitter och söker uppdrag som jag skulle kunna tjäna pengar på. Jag jobbade hårt och sparade mycket för att inte behöva jobba nu. Så tycker du inte det är kul att jobba helg och känner att du kommit så långt på din sparresa att det inte är avgörande med lite extra insättningar på börsen varje månad nu under en begränsad period så blir nog helt enkelt mitt förslag att du skrotar uppföljningen av arbetade timmar.

Under 2017 hade jag till exempel målet att spara minst x antal kronor men samtidigt spendera minst y kronor under året. Det vill säga målet låg snarare på inkomstsidan det året för att jag skulle klara båda målen. Eftersom jag visste att jag var bra på att spara och hade lite svårt att ställa om till att börja unna mig lite mer. Så mitt förslag blir nog helt enkelt att man sätter upp mål som inte gynnar den maniska sidan som man tycker börjar ta överhanden, och att man hittar på något regel för sig själv som motverkar det man egentligen inte vill göra. Om du nu har mål kring förmögenhet och utdelning per år i framtiden kanske du kan ha kvar dessa mål men att du ska klara de helt utan att ta några extra timmar på jobbet. Det vill säga jobba extra timmar blir fusk, precis som det inte är något kul att klara målet på löploppet genom att ta en genväg och kapa 1 km av banans längd.

Med det sagt så tycker jag en ung person i början av sin sparresa absolut kan ha som mål att tjäna mycket pengar, jobba extrapass och maximera sparandet under några år vilket man kommer ha nytta av i många år framöver. Men du som ställde frågan verkar inte riktigt vara i det läget med tanke på att du själv reflekterat över det hela och ställde frågan om att ta dig ur det hela.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.