1 Mar, 2023

Balder får sänkt betyg

Uppdaterad:
1 Mar, 2023
Moodys gradering
Moodys gradering

Igår kväll kom beskedet som alla aktieägare i Balder fruktat: Sänkt betyg från Moodys. Balder går från Baa3 till Ba1 vilket anses som ett steg över gränsen till “skräp”status eller Not Prime som Moody själva kallar det.  Moodys skala går från Aaa till C och innehåller totalt 21 steg.

I ljuset av detta förstår vi varför Balder var så snabba med att förhandla klart sina bostadsfastigheter i Stockholm där de gick med på en ytterst blygsam höjning på endast 3,25% för 2023. Det är kanske inte exeptionellt att hyran höjs med 3,25% och där ingick även en tidsbegränsat kristillägg på 110 kr pr lägenhet som gäller endast för 2023 också men det som är udda är att förhandlingarna är klara redan 1 januari. Det har i princip aldrig hänt. Jag har faktiskt frågat runt bland veteraner i branschen och ingen kan dra sig till minnes att förhandlingarna varit klara till 1 januari någonsin. Jag tyckte det såg desperat ut när nyheten kom ut och nu tor jag mig förstå orsaken till det. Men det hjälpte tydligen inte.

Konsekvenser

Det här kan få till konsekvens att Balder får svårare att förnya sina obligationslån och räntan på dem kommer sannolikt bli dyrare. Inte positivt för bolaget med andra ord och det ska bli intressant att se Erik Selin & companys sätt att hantera detta. Och frågan är om fler svenska fastighetsbolag kommer gå samma väg.

Aktien

Im några minuter startar handeln i Balders aktie och det ska bli intressant att se vad Balder handlas i när börsen öppnar. Jag gissar på en tvåsiffrig nedgång. I alla fall initialt.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.