4 Feb, 2023

Fastighetskungen köper skog för 700 miljoner

Uppdaterad:
4 Feb, 2023

Ingen har väl missat Akelius vältajmade gigantiska fastighetsförsäljningar 2021. Dessa följdes sedan av en sällan skådat vältajmade dollartrade med vinstmedlen och om ryktena kring bara dollartraden så räcker den vinsten till att köpa ut ett flertal svenska noterade bolag från börsen.

Nordlig skog

Det senaste året har Akelius varit nettoköpare av norrländsk skog och jag kan informera er om att det har inte gått de norliga skogsägarena förbi. det har snackats mycket om det där uppe. Det har vi som äger skog och känner en del skogsägare i norr blivit varse.

Totalt har Akeilus köpt skog för nästan 700 miljoner kronor och det skickar upp honom en bra bit på listan över sveriges största skogsägare. Snittägaren (privata) avseende svensk skog äger 45 hektar medan de 100 största ägarna äger hela 40% av all produktiv skogsmark. Akelius “dammsugning” av marknaden har också lett till att svenska skogspriser står sig fint trots att fastigheter generellt sett haft ett tufft år bakom sig. De har till och med ökat markant.

Sveriges största skogsägare

Sveriges största fastighethetsägare är statligt ägda Sveaskog med hela 3,1 miljoner hektar. Tätt följda av SCA med sina 2,6 miljoner hektar, Stora Enso (Bergvik) och Holmen. Svenska staten äger/förvaltar ytterligare 6,5 miljoner hektar mark genom Fastighetsverket, Naturvårdsverket, Fortifikationsverket mfl. Av dessa jätteområden är dock endast en liten del produktiv skogsmark.Och i sammanhanget ska vi inte glömma svenska kyrkan som äger hela 400.000 hektar skogsmark.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.