17 Apr, 2023

Feministisk fond?

Uppdaterad:
17 Apr, 2023
Feministisk fond
Feministisk fond

Häromveckan snubblade vi över en vad vi väljer att kalla “feministisk fond”. Det är helt enkelt en fond som heter She Invest Sweden. Fonden finns att handla på Avanza och ska enligt dem själva investera i "svenska företag som har hög andel kvinnor i ledande ställning". Det är en inriktning som ligger i tiden får vi nog säga och vi förstår att de försöker tjäna pengar på den trenden. Men hur går det då? Det har ju sagts att  kvinnligt ledda företag ska generera bättre lönsamhet än manligt ledda företag. Vi försöker sammanställa She Invest Sweden här:

Fondförvaltare: Bengt Lindblad

Avkastning 12 månader: -17%

Förvaltat kapital (AUM): 6 miljoner SEK

 

Största innehav: 

Studsvik 

82% av de anställda är män och 80% av ledningen består av män enligt Avanzas sammanställning.

Industrivärden

Här hittar vi en styrelse bestående av 63% män, ledningen 60% män och samma gäller för de anställda.

Arjo 

60% män i styrelsen, 60% män bland de anställda men ledningen är faktiskt 50/50.

Axfood

Styresen består av 70% män, ledningen 50/50 och här är första gången hittils som vi ser en övervägande del kvinnor någonstans; de anställda är 55% kvinnor.

Epiroc

Ledningen består här av 82% män, samma gäller för de anställda och styrelsen består till 62% av män.

Investor

En styrelse bestående av till 64% än vägs upp av att ledningen faktiskt till 57% består av kvinnor. De anställda är 50/50.

Sweco

Styrelsen 60% kvinnor, ledningen 54% kvinnor och anställda 54% kvinnor. Första bolaget som vi anser passar in i fonden. och det är också ett av de bolag som gått bäst, åtminstone i år då de gått upp hela 33%.

Modern Times Group

57% män i styrelsen, 75% män i ledningen och 78% män bland de anställda.

BioGaia

67% män i styrelsen, 69% män i ledningen och 41% män bland de anställda.

Stora Enso

Här äger tydligen She Invest SWEDEN den finska varianten av aktien vilket vi inte förstår riktigt. Däremot kan vi se att Stora Enso har 67% män i styrelsen, 62% män i ledningen och 76% män bland de anställda.

 

Vi väljer att titta lite på de här största innehaven och ser att strategin haltar en aning då de uppenbarligen inte alls har investerat i kvinnligt ledda företag. Inte alls faktiskt. Av fondens 10 största innehav kvalificerar endast ett av dem in på vad vi anser vara kvinnligt ledda företag. Fonden själv säger att det räcker att antingen styrelse eller ledning skall till minst 40% bestå av kvinnor för att kvalificera sig. Alternativt kan företaget ha en kvinnlig VD. Tydligen ska minst  90% av fondens tillgångar investeras i bolag som kvalificerar sig enligt ovan och visst det kanske inte är felatigt utifrån fondens beskrivning men vi tror nog allt att den som investerar i fonden untan att läsa på så noga tror att nivån är satt en aninng högre.

Det är kanske därför som fonden endast tycks ha lockat till sig 6 miljoner SEK i totalt investerat kapital? Och med en fondavgift på 0,7% (0,94% totalt) ser det inte särskilt lönsamt ut för Bengt.

Läs gärna mer om She Invest Sweden och om kvinnligt ledda företag hos EFT Marknaden.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.