20 Aug, 2021

Hemnet rapport

 

 

Hemnet behöver  väl ingen direkt presentation men det är en sida som samlar mer eller mindre alla mäklarsålda fastighets- och lägenhetsannonser i Sverige. Få är de aktier som är mer kända bland svenska allmänheten än Hemnet och inte mindre än 8.801 personer Avanzaianer äger aktien. Den mediala håsen var stor när de skulle noteras för några månader sedan och vi har talat med många nya investerare som funderar på att köpa dem. Många köper det de känner till verkar det som. Efter noteringen på 115 kr gick kursen spikrakt upp till ca 250 kr för att under sommaren dala sakta ner mot gårdagens stängningskurs 178 kr.

Idag kom rapporten för deras andra kvartal och det var som väntat en bra rapport. Såväl omsättning som vinst växte rejält:

 

Omsättningsökning 47% (mot väntade 26% ökning) till 212 MSEK

Rörelseresultatet ökade med 108%(mot väntade 40% ökning) till 63 MSEK

 

Verksamheten går fortsatt bra med andra ord och tillväxten i omsättning hittar vi i ökat antal annonser och i ökade priser för annonserna. Som en extra bonus för Hemnets aktieägare har Hemnet ändrat sin ersättningsmodell till fastighetsmäklarna. Mäklarna får en viss summa i kick-back för de annonser de säljer till sina kunder och den har Hemnet sänkt vilket har gett en hävstång på vinsten. Hemnet är enligt oss frånkopplat från hur det går på marknaden, tvärtom faktiskt. Om fastigheter och lägenheter blir svåra att sälja så kommer säljarna sannolikt att köpa fler extraannonser och raketer och allt vad det heter av Hemnet och de produkterna är ännu bättre lönsamhet på än på de traditionella annonserna så en sämre marknad kommer sannolikt att gynna Hemnet. Risken vi ser är snarare ökad konkurrens från jättar likt Facebook eller Google men så länge mäklarorganisationen Mäklarsamfundet äger en en stor del av Hemnet känns det osannolikt.

 

Äger Hemnet

 

Vi har köpt aktier i Hemnet i förhoppningen om att den här hävstången på sänkta kostnader i kombination med ökade priser ska ge en positiv utveckling och nu återstår det att se om marknaden bedömer rapporten likadant som oss. Vi är dock försiktiga efter att ha sett de stora tech-bolagen i USA redovisa fantastiska rapporter utan att gå upp nämnvärt. Vi kommer sannolikt sälja en del av innehavet om/när kursen kommer över 200 kr. Annars sitter vi kvar ett tag till.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.