25 Jun, 2022

Hemnets ledning säljer egna aktier till bolaget?

Hemnet

 

Den senaste tiden har det haglat insynsförsäljningar i bostadssajten Hemnet. Samtidigt som vissa ledande befattningsägare säljer sina egna aktier verkar de köpa aktier i de bolag där de sitter i ledningen/styrelsen. Det hela börjar med att Hemnets styrelse den 13 maj beslutar om att genomföra de återköp av aktier som stämman beslutade om den 29 april 2022.

  • 19-20 maj köper storägaren i Hemnet; Mäklarsamfundet 150.000 st Hemnetaktier över marknaden till kursen 129 kr.
  • 27 maj 2022 återköper Hemnet 10.749 st egna aktier till kursen 133 kr.
  • 30 maj-3 juni återköper Hemnet ytterligare 63.671 st egna aktier till kursen 130 kr.
  • 8 juni säljer styrelseledamot i Hemnet 35.000 st aktier i Hemnet till kursen 144 kr. Samma styrelseledamot som för övrigt även verkar sitta i styrelsen för Mäklarsamfundet (ni vet organisationen som började hela den här "kursräddarauktionen") och borde där ha ett visst inflytande till om aktier ska köpas eller säljas.
  • 6-10 juni återköper Hemnet 40.000 st aktier för priset 138-144 kr. 14 juni säljer VD i Hemnet 50.000 st Hemnetaktier till kursen 132 kr
  • 13-17 juni återköper Hemnet 75.000 st aktier till kursen 115-138 kr.

Ni ser att det här är en enda röra och även fast inte Hemnet nödvändigtvis har köpt exakt de aktier som dess ledning/styrelseledamöter köpt så bidrar såklart köptrycket som Hemnet och Mäklarsamfundet skapat till att kursen inte pressas ner iaf. Och att då som styrelseledamot/VD samtidigt sälja aktier sänder i alla fall inga lysande signaler i vår värld.

Skapa sitt eget köptryck

Om man sitter i styrelsen för en organisation och rekommenderar den organisationen att köpa aktier medan man själv sen säljer aktier i samma bolag känns inte riktigt som det sätt vi skulle göra iaf. "Men att sälja aktier när det finns köptryck är ju ansvarafullt" skulle man ju kunna anse och ja det är en vettig invändning men att själv skapa det där köptrycket via sina medlemmars/sina aktieägares pengar är inte riktigt lika ansvarafullt och vettigt anser vi.Och lustigt nog hittar vi inga insynsförsäljningar innan organisationerna började köpa aktier vilket neligt oss bevisar att man ser till sig själv före de organisationer man företräder.

 

Läs mer om Hemnet

Hemnet IPO

Hemnet - rapport

Återköp av aktier 30 maj till 3 juni

Styrelseledamot säljer aktier för 50 miljoner kronor 

Återköp av aktier 6-10 juni

VD säljer aktier för 6,6 miljoner

Återköp av aktier i Hemnet 13-17 juni

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.