21 Oct, 2021

Hur gör man för att (inte) få hyra en lägenhet

 

 

En dag som fastighetsägare

 

Många har frågat om inlägg om Aktiepappas fastigheter och det är på väg. Tills vidare får ni hålla tillgodo med lite verkliga händelser från livet som fastighetsägare. Idag ska vi prata om hur man gör för att slippa få hyra lägenhet.

 

En liten kurs i hur man inte skaffar sig en lägenhet:

 

Jag köpte nyss ett nytt hyreshus. En av lägenheterna är uthyrning andra hand (med värdens tillstånd) och förra ägaren har informerat hyresgästerna om att detta förhållande ska upphöra. När jag tar över får jag ett trevligt mail från andrahandshyresgästen om att hen ju ska flytta och hen frågar om det kanske finns någon annan lgh att hyra. Gärna ett förstahandskontrakt. Jag svarar att det kommer ibland uppsägningar men att jag inte har något för stunden men han får gärna fylla i en intrrsseanmälan så har jag den redo. Det gör hen.

Strax efter övertagande av huset skickar jag ut info om vad vi har för rutiner i alla hus. Sophantering är viktigt för att undvika råttor, vilket de tidigare haft problem med i huset, och för att minska kostnaderna så den biten framhålls extra. Rent och snyggt och råttfrihet  brukar öka trivseln avsevärt. Jag informerar även om att jag kommer förbi och hälsar på alla som vill och tittar på lägenheterna en lördag ett par veckor fram. Innan man köper får man normalt bara se ett par lägenheter. Inte alla. Dagen efter informationen gått ut går jag förbi soprummet och kollar. Sopgubbarna har just tömt tunnan och i den ligger endast en stoooor jävla kartong helt ovikt. Den tar upp ca halva tunnan. De andra 8 lägenheterna och en lokal skall nu alltså samsas om den sista biten plats i tunnan. Eftersom jag inte är rädd för lite skit under naglarna lyfter jag upp lådan, kollar namnet på den, och viker sen ihop den och lägger tillbaka den i botten av soptunnan. Ingen större skada skedd. Ni som läser kanske redan kan gissa namnet som stod på den men vi kommer tillbaka till det.

På mötet i huset där jag presenterar mig är alla utom 2 hyresgäster hemma (den ena har ringt och berättat att han tyvärr inte kan vara hemma men att han uppskattar att jag gav möjligheten att träffa mig). Det är en trevlig stund och jag får se lägenheterna och prata med alla trevliga hyresgäster. Både lägenheterna och personerna är välskötta och trevliga men standarden på ytskikt (på lägenheterna) är lite äldre. Ingen överraskning egentligen.

Någon vecka efter besöken i lägenheterna får jag ett nytt mail av den där första hyresgästen som ni kanske minns. Hen frågar på nytt efter möjlighet att få en annan lägenhet och avslutar med att ställa en fråga om det finns något sätt att bättra på sina chanser att få hyra något. Jag försöker men kan inte hålla mig och skriver slutligen ett så trevligt mail jag kan med info om att ett sätt skulle ju kunna vara att vara hemma och ta chansen att ge ett gott intryck när nya hyresvärden kommer och besöker huset. Och sen om man följer reglerna (och lagen) så underlättar ju även det chanserna. Svaret jag får är ursäkter (som jag hört förr, jag är inte helt ny i det här spelet) för varför det blev som det blev men att om jag vill få jag gärna komma förbi en annan dag. Men nej, det har jag inte tid, eller lust med. Det är inte jag som behöver någon hjälp av den här personen och då kommer jag faktiskt inte jobba extra för hens skull. Mång andra hyresgäster har mer nytta av min tid och engagemang än den här. En person som tycks ha alla rättigheter men inte är lika noga med sina skyldigheter är heller ingen jag kommer hyra ur nåt till.

 

Attraktiva lägenheter

 

Den aktuella lägenheten (och mer eller mindre alla jag äger) kommer jag ha 1000 sökande på om jag lägger ut den en dag på Boplats eller liknande förmedling. Vill man gå före den kön så få man nog försöka anstränga sig lite lite iaf. Så mitt råd till er som tänkt hyra lägenhet eller vill bättra på era chanser att få hyra: tänk er in i hyresvärdens situation.

-Vad kan jag göra för att bidra till att värden tycker att jag är värd att prioritera i ansökningsprocessen?

De personer som istället förklarar för hyresvärden hur mycket de behöver lägenhet och i övrigt bara förklarar sina egna problem och behov kommer aldrig få hyra något av mig. Speciellt inte om de uppenbart struntar i sina grannar och gällande regelverk.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.