Intervju med Bonnie Roupé VD för Bonzun
⎮BETALT SAMARBETE⎮
Idag publicerar vi en intervju med Bonzuns VD Bonnie Roupé. Bonnie har bland mycket annat grundat börsbolaget Bonzun, där vi äger en liten skvätt med aktier, och tagit samma bolag till börsen. En fantastisk entreprenör i ordets rätta bemärkelse. Läs gärna intervjun nedan:
Du är ju grundare av Börsbolaget Bonzun som du också tagit till börsen. Kan du berätta lite kort om Bonzun? Vad gör ni och vilka behov uppfyller ni för era kunder?
Bonzun verkar inom något som kallas digital therapeutics, ett SAAS bolag inom digital hälsa kan man säga. Vi har egenutvecklade mjukvaror som erbjuder patientstöd och självledarskapsprogram, Acceptance & Commitment Therapy som vi säljer antingen direkt till konsument/patient eller via kliniker/terapeuter eller till företag. Vårt självledarskapsprogram är framför allt effektivt för att för att minska stress och populärt bland företag att erbjuda till sina anställda. Den heter Bonzun Evolve och står för den största delen av vår omsättning idag. Den är utvecklad tillsammans med stressforskare från Karolinska och ger stor personlig utveckling och bättre självledarskap och motståndskraft mot stress. Här vet jag att vi fyller ett stort behov, sjukskrivningar på grund av stress ökar och folk mår allt sämre. Vi vet att vårt program minskar stressnivåerna med upp till 30% och det är bra både för individen och för arbetsgivaren. Och hela samhället. Jag personligen tycker att alla skulle få tillgång till Bonzun Evolve. Vi använder till och med delar av Evolve i vår andra tjänst, Bonzun IVF, som är ett patientstöd för kvinnor som genomgår fertilitesbehandlingar som IVF eller ICSI. Den hjälper kvinnorna att administrera sin medicin och förstå sina behandlingsprotokoll, lite som en personlig guide genom fertilitetsbehandlingen. Den har utvecklats specifikt för att öka chanserna att lyckas med en fertilitetsbehandling.
Du har gjort en ganska unik resa genom att ha startat ett företag och sen tagit ditt företag till börsen. Kan du berätta lite mer om varför du startade Bonzun? Vad fick dig att starta bolaget?
Bonzun föddes som så många andra bolag, ur mina egna erfarenheter. Jag var nära att dö när jag var gravid för att jag inte förstod att jag behövde söka vård. I en tid där man enkelt kan hitta information ska det inte behöva hända någon. Men bra information måste särskiljas från åsikter så man lätt kan hitta den. internet är full av myter, misinformation och råd som baseras på sociala normer eller religiösa och politiska åsikter. Jag ville skapa ett bolag med lösningar som baseras på forskning, fri från åsikter och religion och använda de digitala medel som finns att hjälpa människor få bättre kontroll över sitt liv och sin hälsa. Det förvånar mig fortfarande hur man blandar ihop begreppen och hur få bolag inom tech som rör sig i den forskningsbaserade nischen.
Ni har en stor del av er verksamhet i Kina. Hur har corona-epidemin påverkat Bonzun? Och hur påverkar de nuvarande nedstängningarna i Kina?
Pandemin och den kinesiska nedstängningarna påverkade oss väldigt mycket. Som tur är kunde vi se det tidigt och vi valde att satsa mer på USA och Europa. Men vi hoppas såklart att det öppnar upp igen så vi kan få valuta för vår kinesiska IVF app.
Som du tidigare nämnt så har Bonzun sin verksamhet uppdelad i tre verksamhetsområden, vilket av dessa tre tror du kommer blomstra ut särskilt under 2023 och ser du extra stora utmaningar i någon av de andra?
Under 2023 tror jag framför allt på Bonzun Evolve. Det är stora utmaningar i världen nu, och stress har en stor påverkan på folk. Vi vet att vi har rätt verktyg, med vårt självledarskapsprogram som förebygger utbrändhet och får till beteendeförändringar. Jag hoppas också att vi får till ett ramavtal med trygghetsrådet, så att vi kan hjälpa alla som hamnar i omställning.
Bonzun IVF appen säljs direkt till konsumenter och det är ju ett område där efterfrågan hela tiden ökar. Det är många frågor och ovisshet när man går in i en fertilitetsbehandling, ingen vill ju hamna där och vi har ett fantastiskt verktyg som berättar vad som händer och vad man kan förvänta sig genom varje steg i processen - oavsett hur den ser ut för den resan är unik för alla. Vi har våra största marknader i USA och England men Sverige är stort med såklart. Utmaningen jag ser är att det är allt dyrare att marknadsföra sig mot konsumenter och betalningsviljan för prenumerationstjänster blir svårare. Jag tror att ett skifte mot att sälja mer mot kliniker är viktigt, samtidigt så tar en B2B satsning mer tid.
Bonzun kan stoltsera med en hel del recognitions, utmärkelser och samarbeten med rejält tunga institutioner, bland annat Forbes, WHO, Sida och Business insider. Det kan man se på er hemsida. Är detta en medveten strategi eller har de här institutionerna hittat er på egen han? Och har det underlättat för er när ni jobbar ut emot kunderna?
Det var ingen medveten strategi men jag är tacksam över att de hittar oss. Det är mycket hårt arbete som går in i att driva ett mindre tech företag och det tar längre tid att göra evidensbaserade lösningar som på riktigt fungerar. Det är inte alltid kunderna ser skillnad och konkurrensen är tuff så när branschen uppskattar det vi gör är det en härlig känsla!
Ni genomförde en nyemission 2021 och planerade då en till under 2023. Hur ser det ut med likviditet i bolaget? Marknaden är inte så väldigt positiv till nyemissioner för tillfället. Hur ser era planer ut där?
Vi offentliggjorde precis en emission, och vi valde att se till att få den garanterad just på grund av det svala klimatet på marknaden. Det verkar finnas intresse för våra produkter och jag tror att just våra lösningar ligger rätt i tiden. Det sägs att man ska köpa när börsen är nere och man kan välja att se en investering i Bonzun som en möjlighet. En sak är helt klar, vi strävar mot verksamhetsegen lönsamhet.
Senast vi skrev om Bonzun var ni inte kassaflödespositiva. Jag utgår från att ni inte nått dit riktigt ännu men när planerar ni uppnå ett positivt kassaflöde?
Jag hoppas vi ska komma dit snart, men mer än så kan jag vare sig säga eller lova. Vi behöver ju tack och lov inte göra några större investeringar för att öka försäljningen, det är det som är fördelen med SAAS som affärsmodell. Det tar lång tid att utveckla tjänsten, men när den väl är färdig, som i vårt fall, blir det höga marginaler. Det gäller bara att ha tålamod.
Sedan noteringen via ett omvänt förvärv 2021 har Bonzun haft det lite motigt om man ser till kursen. Hur mycket fokus lägger du på börskursen?
Ja, vi fick en väldigt tuff start. Det var häpnadsväckande att se hur kursen rasade trots att vi kom med positiva nyheter, trots att vi visade tillväxt. Som tur är kunde vi hålla gott mod internt i bolaget. Jag väljer vanligtvis att hålla mig fokuserad på saker jag kan påverka. Börskursen har jag inte någon direkt inverkan på. Den blir relevant i samband med förvärv exempelvis. När market cap blir för lågt då är det inte lika lätt att köpa bolag med aktier. Därmed styr börskursen trots allt vilka val vi gör. Valutan aktier kan helt enkelt bli för dyr.
Du loggar inte in på Avanza varje dag och kollar dagsskursen?
Nej, då hade jag nog blivit galen. I början gjorde jag det, men nyhetens behag gick över. Jag insåg snabbt att det var bäst att jag fokuserar på att göra allt jag kan för att driva verksamheten framåt. Bygger vi riktiga värden kommer detta till slut att även avspeglas i börskursen.
På ett personligt plan har vi läst om att du agerat världsomseglare och gjort några riktigt imponerande seglingar. Är du en "seglare" eller en "äventyrare" och vilken är den mest utmanande seglats du gjort? Är du fortfarande en aktiv seglare?
Jag tror det mest utmanande jag gjort är att segla från Grönland till USA, under orkansäsong. Det måste ske under hösten för det är minst isberg då, men vi seglade 1800 sjömil under storm och var i utkanten av tre orkaner. Vi välte båten och var helt under vatten, hade sönder ett storsegel och en gennaker (en sorts segel, Aktiepappas anmärkning). Det var ett äventyr som både skrämde livet ur mig men som också gav mig styrka för resten av mitt liv och minnen av en helt storslagen natur som jag aldrig glömmer. Jag seglar inte så mycket som jag skulle önska, men var sak har sin tid. En vacker dag ger jag mig ut igen, men då förhoppningsvis på varmare breddgrader.
Du har också fått en hel del fina utmärkelser. Årets Supertalang, mest lovande entreprenör, Årets entreprenör, mäktigaste kvinna mfl. Om du bara får välja en av dem, vilken är du mest stolt över?
Jag tror jag är mest stolt över årets entreprenör. Att få vara supertalang var ju roligt såklart men att få bli årets entreprenör, när det finns så många grymma entreprenörer kändes väldigt fint. Och ofta är man ju så hård mot sig själv, att lite yttre bekräftelse lite då och då kan sitta rätt bra.
Läs mer om Bonnie Roupé och Bonzun
Första fem-tech VD på First North
Svenska Bonnie Roupé gör succe med gravidapp i Kina
Hon tar bakvägen till börsen - First North nästa för IVF-appen