17 Jun, 2023

Kommer Cloetta lyfta?

Uppdaterad:
17 Jun, 2023
Cloetta

Ingen har väl missat den senaste tidens snackis kring att Marabous ägare Mondelez har svartlistats av Ukraina pga att de väljer att fortsätta göra affärer med Ryssland? Flera lokala Ica-handlare bojkottar Marabou och vissa butiker sätte rupp varningsskyltar på Marabouhyllorna, SJ har nyligen valt att ta bort alla Marabous varor från sina tåg och det ställs krav från flera håll på hovet som anger att Marabou är “hovleverantör”. Även Ikea har valt att ta bort Marabous produkter från sina varuhus och vi förväntar oss att fler företag och privatpersoner kommer välja bort Marabou.

Vi ställde oss idag frågan om hur det kan komma att påverka börsnoterade Cloetta.

Mondelez är en jättekoncern och den lilla del som Marabou står för är inte så stor ur deras perspektiv men för den svenska chokladmarknaden är Marabou en jätte. I takt med att allt fler butiker bojkottar Marabous produkter kommer sannolikt konsumenternas konsutionsmönster ändras och vi tror att Fazer och Cloetta kommer vara de som i första hand slåss om de brödsmulor som Marabou lämnar efter sig.

Dessa två företag har för övrigt varit ett och samma företag unde ren kortare period under tidigt 2000-tal. Cloetta och Fazer alltså.

Vi gissar därför att Cloetta, som har 30% av sin försäljning i Sverige och 21 % av sin försäljning i Finland, kommer kunna visa upp rejäla lyft  under kvartal 3 och 4 i år och sen får vi se om kunderna ändrar sina vanor igen och går tillbaka till Marabou när den här krutröken har lagt sig elle rom Cloetta kan behålla de eventuellt tagna marknadsandelarna.

Vi äger inga aktier i Cloetta idag (det finns dock en liten liten slatt i en av barnens portföljer) men funderar på att köpa en liten post i förhoppning om att omsättningslyftet som den här stormen sannolikt medför kan få aktien att lyfta en aning.

 

Cloetta stängde i fredags på 19,58 kr.

Cloetta delar ut 5,13%

Cloettas P/E-tal är 26,91

Loettas P/S-tal är 0,77

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.