31 Jan, 2024

Novonordisk

Uppdaterad:
31 Jan, 2024
Novonordisk

Novonordisk

Ingen har väl missat tjuren från Danmark som fullständigt krossat såväl sina egna som världens förväntningar de senaste åren; Novonordisk. Bolaget grundades av bland andra den danska nobelpristagaren August Krogh 1923 och ägs idag av en stiftelse som kontrollerar 77% av rösterna. För att ytterligare förstärka tjurigheten har Novonordisk en tjur som logga. Det är tjuren Apis från egyptisk mytologi som pryder företagets logga. Notering av bolaget skedde 1988 och sedan dess har aktiekursen stigit med smått ofattbara 127.000% och börsvärdet för Novonordisk är större än alla de andra bolagen på danska brösen tillsammans.

Siffrorna från dagens rapport visar hur det gått senaste kvartalet. Och då ska man ha med sig att de ingående siffrorna var högt ställde de med. P/E-talet inför rapporten var 44.

Nettoomsättning: +37%

Rörelseresultat: +57%

Nettoresultat: +62%

Rörelsemarginal: 41%

 

Bransch med evig tillväxt

Novonordisk bedriver verksamhet kring insulin och fetmabehandling och det är verksamheter där tillväxten är både ekonomisk och bildlig kan man säga. Deras insulinmedicin har visat sig effektiv mot fetma och den säljer som smör i solsken. Så bra att de inte ens kan möta efterfrågan och de bygger ut sin produktion allt vad de kan. 

Äger aktier

Via Aktieflickvännen äger familjen AP en slant med pengar i Novonordisk. Vi tror att detta är ett bolag med framtiden framför sig trots den brutala värderingen av aktien. Bolagets free float är förhållandevis liten och i takt med att de växer kommer allt fler köpa aktien. Om inte annat på grund av att fonder “måste” köpa pga index. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.