9 Apr, 2023

Påskens Investeringar

Uppdaterad:
9 Apr, 2023

 


Som tidigare år brukar vi komma med förslag om investeringar som hör påsken till. Vill man göra bra affärer i påsk så är det självklart i ägg, kyckling, påskmust, snaps och möjligtvis sill och lax man ska investera!

Nedan kommer en guide för årets påskinvesteringar.

Ägg och äggkartonger 
 

Det är inte riktigt enkelt att finna ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken, nämligen ägg. Dava Foods som äger Lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag,  dock är det numera avnoterat. Hartmann tillverkar äggkartonger och är ett bolag som är noterat i Danmark. Aktiekursen har stigit 16 % de sista 12 månaderna och handlas till en kurs om 303 DKR.

Kyckling 
 

Kycklingproducenten Scandi standard som är noterade på Stockholmsbörsen, handlas till en kurs om 52 kr, vilket är en uppgång med 49% sedan föregående påsk. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Öresund är storägare i bolaget. En positiv faktor att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött som fläsk och nöt. 

Påskmust 

 
Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt oss Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg som är noterat på Köpenhamnsbörsen. Genom att investera i bolaget får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 1092 DKR. Vilket innebär att aktiekursen stigit 29 % sista året!

Sprit

 
Vin- och spritföretaget Arcus heter numera Anora och finns noterat på Helsingforsbörsen. De mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Anoras varumärken är såklart Aalborg och Gammeldansk. Aktiekursen var senast 5,56 € och har backat 36 % sista året.

Lax 
 

Det norska företaget Bakkafrost är ett av de bolag som inriktat sig på lax. Bolagets aktiekurs är 636 NOK och har stått och stampat de sista tolv månaderna. 

Godis


Talar man om godis så ligger Cloetta nära tillhands, åtminstone i Sverige. Sedan förra påsken har aktiekursen backat 15 % och handlas till en kurs om 21,26 kr. I vår familj är det minstingen som äger aktier i Cloetta,  vi hoppas kunna använda investeringen i pedagogiskt syfte framöver när det är dags att relatera aktier till något.

Willys eller Ica

 
Svenskar handlar cirka 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis varje år inför påsken. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på bolagets aktieägare. Cirka 20 % av marknaden står Willys/Hemköp/Axfood för och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också. Axfood handlas till kursen 259,50SEK.

Skidåkning

 
För Aktiepappas del är påsken starkt förknippad med skidåkning. På våren är det normalt som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. Skistar står för merparten av de svenska skidanläggningarna. Eftersom två familjemedlemmar är aktieägare i Skistar kan vi spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner. Skistar har haft ett dåligt år och aktiekursen står i 130,80 kr samt haft en nedgång  om 24,6 %.

Electrolux

 
För den som vill ha perfekta ägg i påsk är Electrolux en bra investering. De hävdar själva att deras ångugn gör perfekta ägg varje gång och man behöver inte ens en kastrull. Electrolux handlas till en kurs om 125 kr, vilket innebär att aktien backat 14,3 % sen förra påsken.

Vi hoppas att ni får en trevlig och skön påskledighet och önskar er alla en riktigt Glad påsk!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.