20 Dec, 2022

Preferensaktier, är det något bra?

 


 

Skulle inte preferensaktier vara en trygg investering?

Vi har hört det om och om igen. "Preffar" som de frälsta gärna kallar dem, skulle vara nån form av säker investering som inte går ner lika mycket som börsen och så vidare. Nu kan vi nästan summera hela 2022 och vi har tittat lite på några av de preferensaktier som är noterade på svenska börser och det tycks inte riktigt stämma att de står emot nedgång. I år har de båda svenska indexen OMX 30 och OMXPI backat med -15,44% respektive -24,49% Hur har då ett urval preferensaktier gått i år?

Eniro +89,86

Pegroco +14,15%

Sdiptech -7,84%

Volati -8,68%

Aros Bostadsutveckling -19,27%

Obducat -27,58%

ALM equity -28,79%

NP3 Fastigheter -31,22%

K2 Knaust -37,83%

Preservia Hyresfastigheter -43,69%

Oscar properties -69,52%

 

I de extremfallet Eniro har preferensaktierna faktiskt gått sämre än bolagets respektive stamaktier och man ska kanske inte dra allt för stora slutsatser av det här men det är ändå en intressant reflektion tycker vi. Vi äger inga preferensaktier av den anledningen att de kombinerar det sämsta i två världar. De har uppsida likt en obligation (dvs knappt någon) och saknar uppsida som en aktie men har ändå risken för nedsida som en aktie.

Läs mer om preferensaktier

Är preferensaktier en aktie eller ett lån? 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.