18 Jul, 2022

SBB säljer och säljer..

 

 

Finns det några fastigheter kvar till slut?

 

Ingen har väl missat SBB:s svåra vår i år och i enlighet med de planer som bolaget haft ett tag så säljer man av en del fastigheter och i takt med att inflationen tar fart så har även räntorna gått upp. Detta har gjort att SBB tycks ha ökat på takten för att sälja och det går knappt en dag utan att det dyker upp en flash om att SBB sålt fastigheter. Anledningen till att SBB säljer är för att stärka balansräkningen för att få bättre kreditrating. Det låter väl klokt? Eller? Om man vill skruva det lite så skulle man driva den tesen lite längre och tänka att om SBB säljer alla fastigheter så borde ju ratingen bli som bäst då? Eller? Skämt åsido så är vi lite imponerade över att de flesta försäljningar skett till bokfört värde och det är faktiskt en bedrift i det lite svalare klimat som råder på fastighetsmarknaden idag.

Planen för SBB verkar vara att sälja fastigheter för 10 miljarder mellan april och december 2022. Detta skulle innebära en minskning av substansvärdet med ca 7 % och då räknar vi inte med de försäljningar som gjorts under hösten 2021 och under första kvartalet 2022. Bara under juli månad har SBB sålt fastigheter för inte mindre än 4,5 miljarder.

I år har aktien tappat hela 77 % och vi hoppas att bolaget reder ut den storm de hamnat i. Både för deras egen del men även för de nästan 200.000 aktieägarna hos Avanza. SBB är det näst mest ägda bolaget på Stockholmsbörsen efter Investor.

I fredags var SBB kurs 15,06 SEK.

 

Försäljningar av SBB

 

SBB säljer för 9 miljarder till Brokfield

SBB säljer för 1,3 miljarder 

SBB säljer för 1,35 miljarder i Filipstad 

SBB säljer i Kalmar för 340 miljoner

SBB säljer för 400 miljoner i Örebro

SBB säljer för 860 miljoner

SBB säljer Solon för 800 miljoner

SBB säljer i Borås och Kalmar för 233 miljoner

SBB säljer för 300 miljoner i Umeå

SBB säljer ägarlån för 1,4 miljarder

SBB säljer i Halmstad och Lanskrona för 436 miljoner

SBB säljer för 55 miljoner i Borås

SBB säljer för 150 miljoner

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.