30 Nov, 2021

Svolder bolagsstämma 2021

 

Bolagsstämma i Svolder 2021

 

Dags igen för bolagsstämma i Svolder och givetvis är Aktiepappa på plats och bevakar stämman . I spåren av corona är årets bolagsstämma lite tråkigare än vanligt då det varken erbjuds fika, mingel eller samtal med portföljbolagen men det är som det är och vi laddar inför nästa år då vi kommer försöka påverka bolaget att satsa lite extra. Vi är tillbaka i de fräscha men lite opersonliga lokalerna på IVA-konferenscenter.

Stämningen är som vanligt familjär och glad och alla anställda (5 personer) finns på plats och tar emot och pratar med aktieägarna.

 

Svolder, Bolagsstämma

 

Stämman

Vi väljer att snubbla in i sista sekund och hittar genast bra platser av den enkla anledningen att alla platser i Wallenbergsalen är bra. Modern teknik, snygga och sköna stolar/fåtöljer.

Till ordförande för stämman väljs Svolders ordinarie ordförande (vilket vi inte riktigt gillar) av princip men han gör det riktigt bra. Så snart formalian är avklarad tar VD tar plats i talarstolen. I vanlig ordning gör Ulf Hedlundh bra ifrån sig och han förklarar enkelt och professionellt hur det gångna året gått. Till skillnad från förra gången vi var på stämma (2019) handlar det om vinst istället för förlust och en aningen mindre ödmjuk VD skulle kunna sola sig rejält i glansen av en avkastning på 116 % för året. Svolders bästa år någonsin.

Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att Garo, Troax, Xano, New Wave, Nordic Waterproofing och FM Mattsson gått bäst och ”väldigt få bolag har gått dåligt” för att citera Uld Hedlundh.

På makrofronten nämner Ulf vidare att eftersom det inte finns några vettiga alternativ för folk och fonder att investera i så kommer sannolikt aktier gå fortsatt bra då köptrycket fortsätter.

VD avslutar sitt anförande med att redovisa hur många nya aktieägare Svolder fått den senaste tiden och han gör faktiskt reklam för en riktigt bra bok om investmentbolag: Marcus Fridells Bygg en förmögenhet. Även Spiltans investmentbolagsfond får lite credd. Det här tycker vi visar att ledningen i Svolder är med i matchen även utanför själva jobbet med analyser av bolag. Idag har Svolder över 52.000 aktieägare.

Efter VD:s anförande blir det dags för revisorn och då inträffar stämmans första negativa överraskning. Vår gamle trotjänare Peter Nilsson har lämnat över stafettpinnen till en av sina kollegor på PWC och även om hon gör ett bra jobb och ett skapligt framträdande så kan hon inte matcha Peters vanliga ”show”. Vi tycker han var precis så seriösa man kan förvänta sig av en revisor men ändå lite rolig. Seriös men allt annat än tråkig.

En annan tråkig sak på stämman är att några fonder som är ägare till aktier i Svolder på ren princip väljer att rösta emot ansvarsfrihet och för likvidering av bolaget mm. Tråkigt men ändå intressant att amerikanska pensionsfonder fått upp ögonen för fantastiska Svolder!

Förvaltningskostnader

Svolders förvaltningskostnader fortsätter att vara förhållandevis låga och de brukar normalt sjunka rent procentuellt för varje år då portföljvärdet ökar. Förvaltningskostnaderna är i praktiken bara de anställdas löner och dessa är totalt 0,52 % av portföljvärdet. Detta är alltså de kostnader man ska jämföra med en fond. Utifrån vad Svolder levererar och har levererat över några år är det här riktigt bra avgifter och även om man inte är i närheten av till exempel Investors låga kostnader så får man verkligen mycket analysarbete för pengarna i Svolder.

Frågestund

På frågestunden kommer det upp någon enstaka fråga från en aktieägare innan det är dags för Aktiespararnas representant att återigen göra bort sig. Det ställs ett antal frågor som är besvarade i årsredovisningen som på tidigare stämmor. Hade Maria De Geer som företräder Aktiespararna läst på lite så kunde hon skippat de frågorna och vi hade sluppit skämmas för dem och henne. Tyvärr känns det mest som att Aktiespararnas representant mest vill höra sin egen röst. Extra tråkigt är att hon börjar med att säga ”men aktien är för dyr för att köpa nu”. Visst är det fritt att ha en åsikt men varför vädra den på det sättet när man företräder en organisation som Aktiespararna på Svolders stämma?

Bonusprogram

Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder som sedan skall behållas ett visst antal år.

Utdelning

Stämman beslutar om utdelning på 2,50kr per aktie vilket motsvarar en utdelningshöjning med 14% från föregående år. Svolders utdelningspolicy är att de delar ut utdelningen som de erhåller från portföljbolagen efter att bolagets kostnader betalats.

Split 4:1

Stämman klubbar en aktiesplit på 4:1 och styrelsen får i uppdrag att genomföra den någon gång i mitten av januari 2022.

Återköp

Stämman ger styrelsen rätt att genomför återköp av aktier om de gör bedömningen att det är bra för bolaget. Det här är ett sätt att kunna agera vid stor rabatt samt ett sätt att hålla borta rabatten och vi gillar hur bolaget jobbar med detta.

Nyemission

Bolaget ges möjlighet att emittera nya aktier vilket är en intressant lösning i tider då aktien handlas med stor premie.

Sova-index

I den här avdelningen noterar vi något som måste vara rekord. Det dröjer inte längre än 9 minuter in i stämman innan första personen somnar!

Förtäring

Som vi tidigare nämnt kan vi inte göra någon bedömning av förtäringen då den helt lyser med sin frånvaro i år. Det är ett steg i bolagets corona-policy att inte locka extra personer till mingel som är orsaken till avsaknaden av förtäring.

 

Läs mer om Svolders årsstämmor

 

Svolder bolagstämma 2019

Svolder bolagstämma 2018

Svolder bolagstämma 2016

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.