28 Jun, 2018

Swedish Wealth Institute – vilken bluff!

Via en grupp på Facebook träffade vi på en person som försökte locka deltagarna i gruppen att delta vid en föreläsning. Det såg till en början oskyldigt ut och det var flera som var positivt inställda men när vi granskade de som uttryckt sig positivt om föreläsningen och gillat den så visade det sig att de var allihop vänner trots att detta inte framgick i deras kommentarer. Det såg ut som om de försökte "haussa" föreläsningen för att använda börsslang.

 
Granskade man sedan föreläsaren i fråga så visade det sig att detta var en i allra högsta grad kontroversiell person vid namn Owen O´Malley. Owen verkar jobba med något som heter TICN (The Investment Club Network).  TICN anordnar aktieklubbar där man investerar pengar och för det tar Owen en liten del av vinsten. Eller liten och liten, det verkar vara 10 % om vi förstått det hela rätt. Det framgår inte jättetydligt nämligen. Helt klart är att Owen och hans TICN investerar andra personers pengar och står ingen risk men om det går bra tar de en rejäl del av vinsten. Ett lika klassiskt som smart bondfångeriupplägg om ni frågar oss.
 
När jag kollade upp Owens svenska kopplingar hittade jag något som kallas för Swedish Wealth Institute. Detta verkar vara ett företag som ger kurser och personerna i det investerar andra personers pengar i utländska fastighetsprojekt. Det visar sig också att personerna inom SWI har gått i kurs hos Owen och den kända bluffmakaren JT Foxx. Denna JT Foxx som för övrigt en av ägarna till SWI berömmer i denna filmsnutt.  Notera gärna kamerahållning, den flackande blicken, dörren som öppnas i bakgrunden och de inte så professionella miljöerna i samtliga av deras videos.
 
Enligt egen utsago är SWI ”Swedens number one network for entrepreneurs and investors”. Vi har säkert några entreprenörer och investerare som läser bloggen och jag undrar om ni ens hört talas om detta framstående nätverk? Vill man bli medlem och få rabatt på deras; föreläsningar, ”Members only meetings”, ”masterminds and special events” (vad det nu innebär) mm så kostar det bara 197 kr per månad. Man lägger tydligen upp någon form av autogiro genom att ange sitt kontokortsnummer. En intressant iakttagelse är att dessa människor visar inte öppet hur man tjänar pengar via deras nätverk utan de lockar med hemlighetsfullhet. De visar inte det på filmer och skriver inte om det i några av grupperna utan allt ska tas i enrum och i privata PM. Klassiskt sektbeteende om ni frågar oss.
 
Vilka är då personerna som ska skära guld genom att erbjuda oskyldiga personer att investera sina pengar i deras högriskprojekt? Först har vi ägarparet till SWI;
 

Daniel Wood

Daniel, som oftast uppträder i gul slips, är gift med Gisela Wood (som återfinns nedan) och han är enligt egen utsago entreprenör och fastighetsinvesterare eller som Daniel väljer att kalla det ”serial entrepreneur and international real estate investor”. Kolla gärna på dessa filmer där Daniel säger sig ha lyssnat på JT Foxx och genom det lyckats bli så framgångsrik att ”pengar inte är något problem”.  Om bara Daniel hade strukit sin skjorta och hållit kameran stilla så finns det i alla fall en chans att någon hade tagit killen på allvar. Det sägs i denna film att Daniel blivit miljonär  men samtidigt visar det sig att Daniel med fru och två barn bor i en lägenhet i Järfälla. Inte för att det är fel på Järfälla men för en fastighetskung som Daniel utger sig för att vara så känns det lite simpelt att dels bo där och dels ha kontoret i vardagsrummet. Det är riktigt komiskt att titta på filmerna dessa människor lägger upp. Här ska Daniel Wood haussa en tjej som heter SofiaNordgren. Det är oklart vem Sofia är (förutom att hon gjort ett försök att bli stand-up komiker)    men det är antagligen någon som ingår i deras nätverk. Notera gärna bakgrunden och rösterna i bakgrunden. De spelar uppenbarligen in filmerna hemma eller på barnens dagis. Om nu dagis har inredningsdetaljer från 70-talet.
 

Gisela Wood

Gisela är gift med Daniel och utger sig även hon för att vara ” serial entrepreneur and international real estate investor”. Hon säger i en av filmerna att i ”UK” är bankerna inte lika besvärliga som i Sverige där de kräver en inkomst för att låna ut pengar. Gisela sägs ha blivit intervjuad i seriösa tidningar men jag hittar inte intervjuerna. Däremot har hon varit på omslaget hos något som heter Global woman. Det är oklart vad detta är för publikation. Svengelska är i alla fall något som Gisela klarar av bra. Titta gärna 1,40 in i detta klippet för något av den värsta svengelskan jag nånsin hört.  
 

Adele Kamel

Adele verkar vara lite av en målvakt. Hon är VD men verkar inte vara så mycket mer inblandad än så. Hon är 31 år och har inga andra bolagsengagemang.
 
 
 
Återkommande i alla de här nätverken är att de gör filmer där de intervjuar varandra och får det att framstå som om det är seriösa intervjuer. Tittar man sen på antalet visningar på Youtube så är de på sin höjd 170 st. Ofta bara ett tiotal. Och med 30 visningar så är det en aning förmätet att kalla programmet för en ”show” om ni frågar mig.
 
I filmerna kan man höra om hur man startat ett antal bolag, däribland SWI under 2015 vilket är ren lögn. Det finns ett bolag kopplat till makarna Wood och det startades 2016 och har kontoret hemma hos samma makar. De är alltså enligt egen utsago, internationella fastighetsinvesterare och de ”bygger ett imperium” och ”pengar är ingen issue” men de har kontoret hemma i lägenheten i Järfälla. Innehavare av ett fordon med, en 12 år gammal Ford bidrar inte direkt till bilden av "imperiumskapare" eller bilden av "Wealth". Det skulle gå att rabbla upp lögner och sen slå hål på dem hela dagen men jag tror inte någon skulle orka lyssna på det utan jag tror att ni förstått det hela nu. Vi hittade även en aktuell "Mastermind workshop" i Stockholm den 12 maj 2017 för den ringa kostnaden av 3 497 kr. Följer man de som går går på eventen och hur de försöker sälja in eventen ser man väldigt snabbt sektliknande mönster.
 

Jag hoppas verkligen att ni som eventuellt har tänkt investera i någon av dessa bluffmakares företag tänker till en extra gång och därefter avstår! Ni får jättegärna sprida detta budskap så att ingen lägger sina besparingar i händerna på de här personerna. Och har ni bevis på att vi skulle ha fel så får ni gärna delge det också.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.