20 Feb, 2024

Teqnion - vilken soppa

Uppdaterad:
21 Feb, 2024

Skumma transaktioner i Teqnion

Teqnion är konglomeratet/investmentbolaget som de senaste dagarna varit på mångas läppar. Det började egentligen med en rapport som inte visade nån vidare tillväxt. Tvärtom så minskade bolaget 8% organiskt. Detta gjorde att marknaden skickade ner kursen rejält. Men då, mitt i kaoset, kom ett pressmeddelande om att CXO och tillika “förvärvsgeneral” hade köpt 100.000 aktier till kursen 202 kr. Av VD och grundare Johan Steene. Det är en transaktion på drygt 20 miljoner men CXO hade inte pengar för att betala så han fick låna pengarna för att köpa aktierna. Av killen som sålde aktierna till honom. Till en ränta på 3,37%. Statslåneräntan +1% vilket är någon form av minimum i sammanhanget. 

Kanske inget skumt här. Men det visar sig att en tid innan rapporten har CXO:n sålt sina egna aktier till en högre kurs (219 kr). Och CXO:n, som också har titeln “förvärvsgeneral” är inte registrerad som insynsperson. Många konstiga delar i detta som ni märker och det tyckte många andra också så VD går ut och ska förklara det hela och det är då jag reagerar på riktigt. 

Förklaring kommer från VD

 VD Johan Steene ska sen görklara vad som hänt och i min mening gräver bara en djupare grop. Tydligen har det diskuterats om ett optionsprogram för ovan nämnda CXO men det var inte attraktivt nog för honom. Men ändå väljer han att sälja av merparten av sina aktier “för att kunna finansiera ett eventuellt optionsprogram.” Den förklaringen tror väl antagligen ingen vuxen person på och visar snarast på ett förakt för övriga aktieägares kognitiva förmågor. Det här med folk som inte kan agera som en vuxen passar i och för sig på Teqnion och deras språk. Saxat ur delårsrapport: 

"Händelser efter kvartalets utgång

- Inga väsentliga, vanligt gnet."

"Vi tappar en procentenhet i EBITA-marginal. Trist!"

I den officiella förklaringen till försäljningen kan vi också läsa:

“en dundertransaktion för både mig, bolaget och övriga aktieägare.”

 

Delvis är det lite uppfriskande med noterade bolag som inte är så stela men det här snubblar på gränsen till att bli fjantigt faktiskt. Men å andra sidan skulle det ligga i linje med både VD:s och CXO:s frisyrer. 

Förändringar i bolaget

I december slutade CFO och nu i februari kom besked att en person i styrelsen lämnar den samma. Lite för många händelser för att jag ska vara sugen på att investera. 

Idag stängde Teqnion på 238,50 kr.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.