11 Feb, 2023

Thule kickar VD

Uppdaterad:
13 Feb, 2023
Thule byter VD
Thule byter VD

Thule Byter VD

Vi har idag sett att börsundret Thule har gjort en rockad på VD-posten. Lämnar gör den smått helgonförklarade Magnus Welander som styrt Thule under hela 17 år och på den tiden åstadkommit stordåd. Nu säger bolaget att de ska ”lyfta bolaget till nästa nivå” genom att rekrytera Mattias Ankarberg som ny VD. Ankarberg kommer närmast från Byggmax där han under 6 år agerat VD. På den tiden har han kanske direkt inte ”lyft bolaget till nästa nivå” om vi tittar på börskursen i alla fall. Byggmax har på 6 år leverera en avkastning på hela – (minus) 37,5%. 

Det tycks inte vara jättetydligt vad Welander ska göra istället men det syns i ägarregistret att han haft ordentliga incitament för att jobba hårt. Welander äger 636.000 st aktier i Thule. Det är mer 20 gånger fler än styrelsen äger tillsammans. Under Welanders ledning har Thule levererat 189% uppgång å börsen och då har de bara varit noterade i 8 av de 17 år han styrt skutan.

Visst, det har inte gått lysande det senaste året men som man brukar säga: aktier och investeringar är ett maraton och det är även företagande. Och att dessotom plocka in en erkänd kursmässig förlorare kommer knappast leda till att man helt plötsligt hittar den magiska vägen framåt. Dessutom kommer sannolikt 636.000 st aktier snart hamna på säljsidan.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.