1 May, 2020

Ytterligare en storägare lämnar SBB

 

 

De tunga namnen lämnar SBB ett efter ett

 

Igår kunde vi läsa att Erik Paulssons bolag Backahill säljer hela sin post i Samhälllsbyggarna i Norden AB (SBB). Innan dess var det inte mer än några veckor sedan vi kunde läsa att nästa Erik, nämnligen herr Selin sålt sitt innehav i SBB. Erik Paulsson och hans bolag Backahill ägde innan försäljningen 2,2 % av kapitalet i SBB. Nu är det väl egentligen bara Sven-Olof Johansson kvar av de stabila fastighetsrävarna som tidigare stått för förtroendet i ägarskaran kring SBB. Ungefär samtidigt som dessa båda tunga herrar lämnar skutan kan vi läsa en helsidesannons i DI där VD Ilija Batljan förklarar att bolaget har god likviditet och goda kassaflöden samt gott om pengar i kassan.

Allt detta sammantaget gör att vi blir misstänksamma hur det står till i SBB. Varför lämnar storägarna? Varför känner man ett behov av att annonsera och "slösa" bolagets pengar på en annonskampanj som bara uttalar det uppenbara? (Nämligen att bolagets verksamhet rullar på som vanligt?) Det är svårt att inte dra paralleller till Oscar Properties som i oktober 2018 gick ut med en kampanj där de förklarade att bolaget inte alls hade dött. Vid den tidpunkten stod Oscar Properties B-aktie i 22,80 kr vilket kan jämföras med dagens kurs på 0,81 kr. Vi får hoppas att inte SBB går samma öde till mötes.

 

Starka kassaflöden

 

SBB har egentligen ett par parametrar som gör att vi tror på dem lite mer än just Oscar Properties och det är dels deras urstarka kassaflöden och dels deras satsning på just samhällsfastigheter. Det är osannolikt att vårdcentraler, skolor, LSS-boenden mm slutar betala sina hyror eller flyttar men vi ser ändå en risk att det kommer nya och bättre ekonomiskt skolade politiker som slutar slösa pengar på dyra fastigheter som ägs av fd sossar och då är det inte alls lika säkert att det stabila kassaflödet fortsätter flöda.

Vi äger inga aktier i SBB.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.