Laddar TradingView Widget
Laddar annons
22 May, 2025

Måste en duktig finansman ha stor förmögenhet?

Jag lämnade in bilen på stor service i morse. Eftersom jag inte har något jobb att gå till väntade jag kvar i anläggningen under tiden. Jag fick i mig några gratis koppar kaffe och snodde även en del godis från en försäljares skrivbord. 

Jag lyssnade också på det senaste avsnittet av Ett rikare liv, med Helene Rothstein som programledare. Helene Rothstein är ett fullblodsproffs och spelar i en helt egen liga på den svenska ekonomipoddscenen. Avsnittets gäst var Svolders vd Tomas Risbecker. Svolder är det värdemässigt femte största aktieinnehavet i min portfölj.

Helene Rothstein lyckas alltid få sina gäster att framstå i god dager, så även i fallet Tomas Risbecker. Jag har inga större invändningar mot det han sade och hoppas att han inte fortsätter att underprestera mot index i framtiden, likt han gjort under sina första två år som vd. Möjligen kan jag tycka det är konstigt att VDn i ett fondbolagsliknande investmentbolag som Svolder inte har ett eget ansvar för vilka aktier som väljs, utan istället lägger ut alla beslut på två förvaltare och en aktiechef. Men stockpicking kanske inte är Risbeckers styrka?

Nej, det jag reagerade på är vad Risbecker sade om sin egen privatekonomi. Risbecker påstod sig ha alla sina pengar i Svolder.

Enligt Svolders hemsida äger Risbecker 60 000 B-aktier i bolaget. Med aktiekursen 58 kronor blir det totala värdet 3 480 000 kronor.

Enligt årsredovisningen uppgår Risbeckers fasta ersättning för innevarande år till 3,6 miljoner kronor. Rörlig ersättning kan tillkomma.

Tomas Risbecker äger aktier i Svolder för ungefär en årslön. 

Tomas Risbecker är 57 år och har jobbat i finanssektorn hela sitt yrkesliv. Han har varit mycket högavlönad förvaltare på t ex AMF och Swedbank. Om det stämmer så som han säger, att han har alla sina pengar i Svolder, och är en spara snarare än en slösa, är förmögenheten anmärkningsvärt låg. 

Nu säger storleken på en aktieportfölj inte allt om hur förmögen en person är. Det kan finnas obelånade fastighetsinnehav och gigantiska pensionsportföljer. Pengar kan ha försvunnit i skilsmässor och använts för att köpa bostäder åt barnen. Jag tycker ändå det är anmärkningsvärt att en kapitalförvaltare i slutet av sin karriär inte har en större privat aktieportfölj än att den ungefär motsvarar hans årslön.

Jag tänker att en kapitalförvaltare bör ha ett stort intresse för aktier och pengar. Detta intresse bör resultera i ett högt sparande och sparandet bör placeras i aktier. Eftersom kapitalförvaltaren är kapitalförvaltare till yrket bör han få en högre avkastning på sitt sparkapital än börsen. Kapitalförvaltarens kunskap och erfarenhet bör resultera i en aktieportfölj som ökar stadigt i storlek för att efter sisådär 30-40 år i yrket ha nått en ansenlig storlek, Men detta är bara mina tankar. Vad tycker ni?

Jag höll för övrigt på att köra av vägen på väg hem från verkstaden. Killarna hade missat att avlägsna plastöverdraget från det nya torkarbladet och när jag körde på med spolarvätska smetade vindrutetorkaren bara ut ett tjock lager över rutan vilket gjorde att jag knappt såg något. Dagens lärdom är således att alltid kontrollera att plastöverdraget är avlägsnat när man fått nya torkarblad!

 

 

TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.