10 Oct, 2020

Aftonbladets aktietävling

Lördag eftermiddag och efter att ha suttit med arbete tar jag mig tid att kortfattat reflektera kring den aktietävling som Aftonbladet (vilka annars?) ämnar att snart starta. Vi har fått se hur ”experter” och ”profiler” såsom Arne ”Kavastu” TalvingClaes Hemberg och Roxanna kommer att deltaga.

Att hela konceptet skriker att det råder ”hause” och tjurtrend är det nog få som motsätter sig och kanske är detta ett än tydligare tecken på det än då taxichauffören ”bjuder” på ett aktietips? Jag vet inte och allt ligger, som så ofta, i betraktarens ögon.

”Speculation is a loser's game. Because of the costs, it has to be a loser's game” (Bogle, J.)

Jag förstår att Aftonbladet kör tävlingar likt denna; den är enkel, tilltalande och skapar engagemang. Den lilla, lilla Svensson ute i detta avlånga land får en bild av hur denna kan bli rik genom aktier och vad vore inte bättre lärandeväg än en tävling?  Eller varför inte se och följa ovan profiler och sedan ta rygg på den riktiga marknaden? ”Lättförtjänta pengar”, kanske herr och fru Svensson tänker.

Det jag ställer mig frågande till är hur vissa av ovan nämnda, men även andra, profiler väljer att vara med då det torde gå emot det som vi alla(?) vet; det är en skillnad på en aktie och ett bolag. En tidsbaserad tävling, som bara sträcker sig i sex veckor och under ett stundande USA-val, i aktier är mer en tävling i spekulation än i investerande. Är det inte exakt det som många mer erfarna och erkända profiler varnar för? Är inte läran att man á la Aktiestinsen skall investera i bolag? Självklart tar jag inte med daytrading i detta resonemang, som är något helt annat. Här sticker Hemberg ut och säger tydligt att han inte tävlar för att vinna, utan "...vill bidra med en seriös bild av att äga aktier. En bred portfölj och noll trading." Cudos till detta.

“Speculation is an effort, probably unsuccessful, to turn a little money into a lot. Investment is an effort, which should be successful, to prevent a lot of money from becoming a little.” (Schwed, F).

Oraklet från Omha jämför spekulation med pornografi och även om det kan te sig mindre passande är det ändå relativt korrekt. Spekulation är exakt det vi kan se i bolag såsom Fingerprint anno 2015. Hur många investerade där och då och hur många köpte aktier utifrån en (oreflekterad) spekulation?

Ett bolag lever och utvecklas. Detta tar tid. Titta på Apple, Evolution Gaming, Microsoft, Fortnox et cetera. Investerare som verkligen läste på, som tog sig tid att analysera, har här kommit att bli rikligt belönade. De spekulerade inteDe investerade. Jag är rädd att tävlingar likt Aftonbladets kommer att leda till än mer förluster hos redan osäkra småsparare, som inte har tagit sig tid och energi att sätta sig in i vad som egentligen inbegrips med att just investera. 

Vad får de deltagande profilerna för detta? Jag tror inte att de får någon erästtning än gratis reklam för sig själva/sina produkter, men är det värt det? Jag dömer inte, utan ställer enbart en öppen fråga.

I Aftonbladets text om tävlingen står följande: ”Förhoppningen är att det kommer att bli både underhållande och spännande samtidigt som deltagarna lär sig mer om investeringar och värdepapper.” Min fråga blir, såklart, om fallet inte mer är att de lär sig om spekulation än om investeringar? Sedan heter förvisso tävlingen "Aktie Manager" och inte "Investing Manager", men som Steffe säger; äpplen och päron.

Jag kommer inte följa denna tävling, men vet att "vinnaren" (i spekulation) lär säkert komma upp i flödet på valfri sociala media, såsom just finanstwitter. Emellertid skall jag inte bortse från att det skall bli intressant att se Kavastu, som just nu har som mål att "...slå aktieindex med 2 procentenheter per månad med min breda aktieportfölj, som innehåller cirka 60 olika bolag. Sedan jag sjösatte min nya strategi så har aktiedepån fördubblat sitt värde vart 2,5:e år. I år blir tolfte året på raken som jag förvaltar bättre än aktieindex",  klarar sig i tävligen.

Kommer du att ställa upp? Varför? Varför inte?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.