28 Feb, 2020

Åskådaren

Hur lång tid har du verkat på börsen? En dag? En vecka? Ett år? 10 år? 20 år? Sannolikheten är större att ju mindre tid som du har varit exponerad mot börsen, desto högre grad av orostankar, obehag, beslutsångest och/eller kanske till och med panikkänslor har du. Hur hemskt det än låter är detta ”normalt” och jag var själv en av dem som tidigare hade svårt att se nedgångar som köptillfällen (låt oss bortse från om det är REA nu, eller bara ”rea”).

Jag valde att ta tag i detta; att läsa, studera och reflektera… för att sedan applicera. Nej, det är inte lätt och ja, det är lätt att snacka, men desto svårare att skapa verkstad. Likväl har du inget alternativ om du inte ämnar lägga dig ned och sedan ligga kvar där. Att sälja med förlust, köpa tillbaka dyrare och sedan upprepa till det sista myntet har lämnat kontot? Är det ett bättre alternativ?

"[...]jag slår mig ned på läktaren med mitt anteckningsblock, likt en talangscout[...]"
 

Tillfällen likt dessa, som nu råder iom. covid-19, ser jag som ett ypperligt tillfälle att se, observera och studera marknaden och dess aktörer. Därtill studerar jag hur tidningar och andra medier rapporterar, vad de väljer att lyfta fram, varför, källor et cetera. Medan spelet pågår tar jag aktivt på mig rollen som åskådare, eller mer korrekt: – jag slår mig ned på läktaren med mitt anteckningsblock, likt en sportjournalist, och bara observerar. Försöker finna och applicera kunskap och insikt. Detta är faktorer som kommer att vara mig tillgodo i min fortsatta utveckling.

När tankar och känslor kommer, för det gör de, skriver jag ned dem. Jag läser dem högt med olika röster och tonlägen. Jag vet att detta låter komiskt och konstigt, men så länge det hjälper ger jag föga i vad andra anser. Genom detta förfarande – att inte låta mig styras likt en Pinocchio, ökar jag möjligheterna därtill sannolikheterna för att jag kommer stå som en vinnare på lång sikt. Just om detta, men mycket mer, diskuterar jag med Fabian och Nicklas i Market Makers.

Om du, likt jag, är långsiktig och är nettoköpare de närmaste +15 åren finns ingen anledning att göra på sig i brallan nu. Ej heller finns någon anledning att sitta och uppdatera kurser 24/7. Skall du köpa/öka? Bestäm dig för det innan, logga in och genomför. Logga sedan ut. Punkt. Gör sedan något annat och fokusera på livet. Ytterligare kan du välja att zooma ut. Vi har nu haft ett fåtal veckor av turbulens. Zomma ut och studera det breda indexet de senaste 3, 6, 12, 24 och femtioelva månaderna. Inse att vi alltid lever i nuet, bubblan just nu, i denna sekund. Ta ett steg tillbaka - bli observatören!

Kom ihåg att du måste ingeting. Du måste inte logga in. Ej heller måste du köpa/sälja. Faktum är att du har ett val - det är en aktiv gärning att logga in; att köpa/sälja. Det är en aktiv gärning att inte logga in. Välj den som gynnar dig bäst och mest i det långa perspektivet. Att välja att inte göra något är, paradoxalt, att göra något. 

Säkert finns det de som just nu vill hålla på med aktier, men som inte klarar av det psykologiskt jobbiga med röda siffror. Många av dessa sitter med sitt finger på "säljknappen" och kommer kanske att exekvera ordern (enbart på grund av psykologiska orsaker. Inte fundamentale, eller att de ämnar sälja med vinst e.d.). Innan ni gör det, betänkt detta: det ni gör är att visar på ett statiskt mindset. Ni tror er inte kunna utvecklas och stå era hjärnspöken bi. Varför inte bestämma sig för att applicera ett dynmaiskt mindset? "Okej, jag har problem med detta nu, men jag kan lära och utveckla mig själv att ha mindre, eller till och med inga, problem med mina hjärnspöken".

Det är lätt att säga, svårt att göra. Likväl… vad är alternativet?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.