9 Sep, 2022

Återbesök från Spanien

I veckan, närmare bestämt igår, torsdag den 8 september, inkom ett trevligt mail från mina kära vänner, Stefan och Robert Tello. De har tidigare gästat bloggen, såväl i maj 2018 som maj 2020, och som jag skrev i det första inlägget är de före detta arbetskamrater till mig. Förlåt; de var arbetskamrater, men kom att bli några av mina absolut närmaste och käraste vänner. Faktum är att de båda en gång, mer eller mindre, räddade livet på mig.

Sedan ett par år tillbaka driver de dels uthyrning av bostäder i Spanien, dels har de även ett mäkleri. Jag hörde för ett par veckor sedan av mig till dessa livsnjutare till bröder med frågan om de ville skicka en kort uppdatering om marknaden och vad de tror/har upplevt det senaste året.

Jag vill hjälpa dessa att få en större spridning, då jag kan ta gift på att de gör allt för sina kunder. De är mycket samvetsgranna och har en astronomisk hög moral samt etik inbyggt i sina psyken och lemmar. Får jag betalt för detta inlägg och denna PR? Nej – jag har aldrig kört något betalt samarbete. Jag delar det jag vill och det jag kan stå för. Och just dessa ”gringos” förtjänar att lyftas fram.

Här finner du brödernas hemsida. Nedan är bilder på bröderna (Stefan till vänster och, rent logiskt..., Robert till höger). De har en fäbless för paella. 

Proppen ur!

Hej Cristofer och tack att vi ännu en gång får besöka din blogg. Tanken var ju att skriva den förra veckan - hur kan "7 dagar ta bara 7 min" känns det som? Jag sitter i skrivande stund hemma i radhuset i NV Skåne och har just packat lilla väskan för att åka ner till Spanien imorgon, fredag, för ett arbetspass på plats. Äntligen, ska tilläggas. Har varit hemma sedan i midsommar och nu är abstinensen stor.

Och hej till glada läsare med - för information är vi då två bröder, Robert (jag) och Stefan Tello, som har en mäklarbyrå 45 min öster om Malaga, i La Herradura. Broder Stefan bor och verkar på plats, medan jag månadspendlar och nu är det alltså dags att lämna pyjamasen och skrivbordet för lite uppskattad verklighet. 

En ny verklighet och hur den kommer se ut det kommande året är ju på ren östgötska GÖR-SVÅR (för inspiration, besök gärna Mjölbypartiets Twitter-konto och titta in deras videor, speciellt då Ulf Kristersson ska gå likt en ”bonne”) att prediktera utifrån nuvarande situation och utmaningar vi står inför när vi är på väg in i en lågkonjunktur med stigande inflation, stigande räntor, el- och bränslepriser som skenar och invasionen av Ukraina. För att nämna några saker som, var och en, minst sagt, är intressanta faktorer som kan påverka "oss". I någon rimlig ordning borde "semesterhusmarknaden i Spanien" nu få sig en dipp och vi borde se en avvaktan. Borde, men...

...Men som inte minst du vet, Cristofer, med ditt intresse för börsens psykologi, finns här en betydande del psykologi med. Två och ett halvt år med Covid har påverkat både själva resandet under perioden och hur allmänheten, just nu i alla fall, också ser på sitt resande framöver. Många har rutin att resa på utlandssemestrar 1-2-3 ggr om året, de allra flesta har ännu inte ens rest en gång sedan våren 2020. Det finns ett uppdämt behov och lust - en, en, en frenetisk, forcerande, oprutad lust att RESA! Man vill iväg. Lämna boet. Bli ”fri”. Känna sig ”levande” et cetera. Inte bygga en altan till, inte lägga pengen på att renovera ett badrum till eller sitta kvar hemma på hemester, man vill resa.


Dock märker vi att ordet "trygghet" fått en större betydelse om var/hur man reser. Man föredrar Sverige och i nästa steg EU. Här finns en trygghetszon i förhållande till Karibien, Asien och USA, för att nämna några andra geografier bland flera. Människor föredrar i högre grad också privata/enskilda boenden före hotell med gemensamma bufféer och trånga hissar och allt detta har vi märkt av i sommar. Vi har nu 19 semesterboenden som vi hjälper ägare hyra ut och det har aldrig varit så fullbelagt som i somras och trenden över hösten och Jul/Nyår står sig - det är den horisonten vi har och vi tror att det uppdämda resebehovet kommer att kvarstå ytterligare upp till två år till innan det eventuellt normaliserar sig. Vi bockar och tackar, bara att kavla upp och följa med. 

Ovan var en tanke kring vårt andra ben, uthyrningsverksamheten och att den säkert blommar ett par år till som det ser ut som. Men även när det gäller vår huvudverksamhet, mäkleriet, vill vi inte vara för pessimistiska trots makroekonomiska analyser. För även här finns psykologin med i allra högsta grad.
 

Tanken om ett eget semesterboende lockar väldigt många nu - tänk vad okomplicerat och rentav enkelt det vore att bara kasta weekendtrunken över axeln och flyga ner till sitt eget smultronställe. Återigen en trygghetsaspekt på resande och inte minst slår också belöningssystemet till big time på att äntligen få göra nåt "kul" efter 2,5 år av Covidtråkigheter. En nystart tiden "efter" Covid helt enkelt, och rent praktiskt har många som under flera år övervägt - men tvekat - att lägga miljoner i en semesterbostad som man kanske bara nyttjar ett par-tre skollovsveckor om året nu sett ljuset i att åka ner och också arbeta på distans. En fiberuppkoppling och man är på banan - långt fler än tidigare kan numer jobba på distans, några dagar, ett par veckor eller längre. Gött och motiverande nog för att nu slå till! 

Så - uthyrningen ser bra ut framöver och mäkleriet kanske är ett önsketänkande att det, trots allt, kommer att se "okej" ut närmsta året med. Vet inte, man vill vara positiv - men men, vi är ödmjuka och bara hänger med - är det nåt vi lärt oss den här 2,5 årsperioden är det att man inte ska tro för mycket, det blir ändå aldrig som man tänkt. Tjohej, nu ska jag iväg och poströsta. Sköt om er och tack till dig Crisse för att vi fick titta in och säga hej. Un saludo, Los Tellos.

PS - det där med rubriken, Proppen ur - tanken var att reflektera lite över att det från september 2021 varit en rasande bra marknad, att vi sålt som tusan och att lulla runt lite i vad det kan ha berott på men jag hinner inte, poströsta är också viktigt. Så det blev liksom en cliffhanger utan vettig förklaring helt enkelt. Sorry!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.