9 Nov, 2022

Bästa tecknet på att en kraftig nedgång/korrektion/björnmarknad är i antågande

Alla är vi våra egna dårar. Vi tror oss se; tror oss höra; tror oss läsa vad som är en bra och adekvat investering just nu och för kommande x antal år. Vi verkar på Twitter, Instagram, Tik Tok, Facebook, Snap, Discord med mera och vi surrar så mycket att vi missar att se huruvida delarna summerar helheten eller om något skaver (vilket ofta är fallet). Vi är för fast i att skrika högst och mest på valfri social mediaplattfom och får vi inte några ”likes” så skriker vi lite mer och lite högre. Allt för att bli belönade med den snabba endorfinkick ett ”gilla” ger. Platsen i flocken tryggad. För stunden. Alla älskar mig. För stunden. Och så vidare…

Det kan ibland bli tämligen komiskt, för de som skriker mest och högst måste ha ett extra dygn om de dels ska hinna med att läsa allt de skriker om, dels sedan ha tiden att just skrika. Högt. Det skulle vara intressant att se hur mycket reflektion som finns bakom varje läst rubrik, alternativt ingress…

Vid 2008 fanns inte de sociala medieplattformar vi idag tar för givet, i alla fall inte i samma utsträckning och med samma breda användarbas. Emellertid betydde inte det att det inte förekom de som skrek mycket och högt. Samma var gällande 2001 och de kraftiga börskrascherna dessförinnan.

Vad som kännetecknade de flesta av dessa var att strax innan bilan föll basunerade många förståsigpåare att Buffett och Munger hade förlorat ”det”. Medan börsen steg sakade de efter. ”De är inte med i matchen”, ”de är inte tidsenliga”, ”de investerar i den gamla, inaktuella världen” och så vidare. Samma var det under mer eller mindre hela 2021 – ”De är gamla! De är föredettingar! Kolla hur mycket de laggar index, men framför allt ARK Investment med Cathie Woods!”

Utan att ha några bevis förutom artiklar, anekdoter från närvarande på årsstämmorna på Berkshire Hathaway med mera som jag läst tycker jag mig se ett mönster. Medan alla småsparare och för stunden hypade förvaltare och investerare blir frälsta i det nya, spännande och ”framtida”, faller det trygga – värde – bort från scenljuset. Vi har sett det 2022, även om såklart värde har tagit stryk, men inte i paritet med vissa tidigare högvärderade tillväxtbolag, såsom Meta, StoneCo, Snap med flera.

Liknande var det 2001, då dot-com-bubblan fick alla ”nya och spännande” bolag att värderas till strax under stratosfären. Buffe och Munge investerade inte i dessa och trots att folk höjde sina röster på stämmorna 1999 och 2000 och frågade ”vad f*n de höll på med”, var de lugna. ”Vi förstår inte dessa bolag och hur de ska tjäna pengar. Var är deras kassaflöden? Lönsamhet?” Vinst!?”

Om du vill så sök runt lite på duckduckgo eller google och konkretisera tidsspannet för passande perioder, såsom 2020-2022, 1999-2001 och så vidare.

Hittills har oraklen från Omaha visat att de förvisso rent bokstavligt är gamla, men bildligt? I beg to differ… Nu är historiken inte en garant för framtiden, men jag kommer dra öronen åt mig när jag om ett par år, när alla, precis alla, ska in på marknaden och alla vet exakt vad du ska investera i; var de säkra och snabba pengarna finns med mera, börjar läsa hur ”dåliga Warren&Munger är” och ”hur de har tappat ’det’”. Vi såg det 2002, 2007 och 2021. Samma var det kring 1990-talets början, 1986, 1972, 1928 och så vidare. Även människan går i cykler, ty en majoritet av befolkningen drar ej lärdom eller för vidare sin visdom till de nya generationerna. Mer ofta än sällan får dessa antingen läsa om det i efterhand, eller själva uppleva det.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.