19 Apr, 2020

Belgisk choklad som kan bli välsmakande?

För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg om det belgiska investmentbolaget Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Sedan dess har bolaget funnits på min bevakningslista och under de senaste veckorna har jag tagit en första position i detta intressanta bolag.

Jag har länge tittat på bolag såsom Adidas, Nike med flera därtill har alltid såväl franska Total (som jag har skrivit om tidigare) som franska Pernod Ricard lockat. Nu får jag, förutom Nike, dessa bolag och många fler och allt till en substansrabatt om cirka 25 %.

Förvisso är GBL inget Investor när historik granskas, men det som lockar mig här är dels innehaven, dels att de historiskt har klarat av att disponera och förvalta sina investerares pengar tillika förtroende på ett mycket tilltalande sätt. Att de därtill har en extremt sund finansiell ställning, med en negativ nettoskuld om cirka 45 % och en soliditet på 68 % gör att jag bedömer bolaget stå väl rustade för mer skakiga tider framöver (data från Börsdata).

Beträffande aktiekursen kan den sjunka mycket djupare, men jag fokuserar på bolaget, dess innehav samt finansiella ställning. Marknaden kommer att bli varse denna förr eller senare och likt Berkshire nu är i ropet pga. deras kassa, tror jag att detsamma också kommer gälla GBL. I Sverige har vi hört liknande röster kring Traction, som länge har suttit på händerna och bunkrat krigskassa. Nu återstår ”bara” för de tre nämnda att också använda sina likvider på det absolut bästa möjliga sätt, vilket inte är en enkel uppgift. Nej, det är mer att likställa med ett av Herkules tolv stordåd.

Jag har även tittat mer på det franska investmentbolaget Wendel, som jag skrev om den 14 juni 2019. Såväl detta som GBL kom jag att ”hitta” via att studera de innehav som Spiltan Global Investmentbolag har och här framklommer bland annat att GBL står för strax över 4 % (bild nedan). Beträffande Wendel är detta ett bolag som jag också kan tänka mig att äga, då de dels har mycket spännande innehav, dels har en historik om att sedan 1993 ge ett CAGR på 8,48 % (ink. återinvesterad utdelning. Exk. denna är CAGR 7,39 %). Detta är bättre än GBL, men valet föll ändå på dem då jag lockas mer av deras innehav.

Tidigare i inlägget skrev jag att jag finner de olika bolagen, som GBL äger, som tilltalande och är det något mer som jag uppskattar är det dels att de har en bra geografisk spridning, dels en samma men bland sektorer.

 

Att äga investmentbolag är förvisso bekvämt så länge de underliggande bolagen utvecklas väl, men såklart råder också motsatsen. Att se över rapporter är av lika hög vikt som när man äger enskilda bolag och detta är än mer viktigt i tider likt dessa. Därtill är tillit till ledning och styrelse essentiellt och när jag har läst gamla årsrapporter samt har studerat de styrande inom GBL känner jag att jag har utvecklat ett sådant.

Äger du denna belgiska chokladpralin? Har du intresse av att äga den? Varför/varför inte?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.