18 May, 2021

Din främsta edge

Föreställ dig själv, eller att jag, skulle hjärtoperera en person vi nyss sätt sjunka ihop på trottoaren framför oss, drabbad av ett skadat hjärta. Det skulle inte gå så bra, eller hur? Här måste det till en utbildad kirurg som inte bara har pressat sig igenom sina sju år på universitetet, utan även praktik samt att denne även har en viss erfarenhet.

Föreställ dig att vi befinner oss i rätten och ska försvara en brottsling. Vi har inte studerat juridik eller ens bemödat oss med att se Ally McBeal. Mot oss har vi en utbildad, erfaren åklagare. Medan vi tror oss agera likt alla advokater gör och skriker ”Objection, your honor” vid varje stavelse som kommer ur åklagarens mun, skakar vår åtalade på huvudet. Vetandes att hans öde är beseglat. Här hade det krävts en utbildad, kunnig och mycket erfaren försvarare för att ge den åtalade en rättvis talan, eller hur?

Detta är yrken som kräver en expertis om vissa specifika saker, såsom människans kropp eller hennes lagsystem. Det är inget som du, jag eller vilken annan Nisse som helst kan ge oss an, bara sådär. Eller hur?

Föreställ dig nu oss på börsen. Vi må inte ha samma kunskaper som världens bästa stockpicker, eller världens bästa TA-analytiker. Eller världens bästa swingtrader. Vi har inte studerat ekonomi på något Ivy Leauge-universitet. Men vi har ett starkt psyke. Och detta har inte de övriga. De är sannerligen experter inom sitt gebit, har fina examina med mera, men de saknar det huvud som krävs att stå stadigt när blodiga ras sker. Så när skiten träffar fläkten drabbas de av panik. De saknar det starka psyket – den edge som du, jag och alla andra har, eller hur? Visst har du detta psyke?

Det är få sektorer där en vanlig Svensson kan ha en edge så kraftig att vederbörande kan utklassa de främsta ”experterna”. Oavsett hur duktig du är på att analysera bolag, nyckeltal, se trender och känna igen pålitliga företagsledare kommer dessa förmågor vara noll värda om du drabbas av panik. Du må vara hur duktig som helst att göra en TA-analys, men klarar du inte av att stå kvar när skiten fläktas omkring kommer dessa vara lika mycket värda som en tysk D-mark under 1930-talet, om ens det.

Att negligera marknadens psykologi – din och alla andras – är ett fatalt misstag och jag ber dig – gör det inte! Lär känna dig själv. Lär känna vad dina triggers är och skapa dig ett batteri av försvarsvapen. Bygg din mur. Din vallgrav. Anställ vakter. Installera ett robotsystem á la USA:s Star-Wars-projekt under Kalla kriget. Skapa dig och fortsätt utveckla din edge.

Know thyself.

Nedan är en liten kort uppdatering om Börspsykologi (den första boken)

Äntligen finns nu Börspsykologi - så blir du en bättre investerare åter i lager. Två och en halv vecka har det tagit, varav en av dessa berodde på tekniska struligheter på tryckeriet. Jobbigt och krävande, likväl inget att göra åt. Acceptera och förhålla sig. Flyta med och fokusera på det man kan göra något åt, Inte på det där din insats ändå inte kommer resultera i någon sorts (positiv) skillnad. Såväl Bokus som Adlibris har nu bunkrat upp. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.