26 Apr, 2021

Distans - Jobs och Downey Jr

Jag har tidigare skrivit flera inlägg om att aldrig ”(go) full retard” och senast var det främst kopplat till att inte investera mer kapital än vad man ”har råd att förlora”, eller att belåna sig upp över öronen för man drivs (och luras) av FOMO e.d. Vad jag även anser, och inte bara tror, är att man också måste tvinga sig själv att skapa distans till såväl alla de forum man är aktiv i/på, dels till allt som har med investeringar att göra. Förstår mig rätt, för visst ska man läsa på, följa med i nyhetsrapporteringen från bolagen och så vidare, men att då och då stänga av, koppla ifrån och ”bara vara” vet jag är nyttigt.

När man är helt inne i något, må det vara rapportperioden, en uppsats, en tenta, en arbetsuppgift e.d. är det lätt att man blir så låst och fast i sitt synsätt att man bara ser delarna, men missar att måla upp och skapa helheten. Det går att jämföra med när man styrketränar. När du står, iklädd spandexkläder á la Jane Fonda 1980, framför spegeln med dina hantlar och spänner dig till bristningsgränsen bryts musklerna ned och det är först när du vilar som de byggs upp igen, och då än starkare än tidigare. Det är när du verkligen ”nördar ned dig” i rapporter, analyser med mera som du skapar en bra grund – du ”bryter ned såväl bolaget som dina hjärnceller” , men det är först när du skapar distans och tillåter dig själv att ta 24h fasta från allt som har med börsen att göra som hjärnan ges tillåtelse att, som Steve Jobs säger: ”connect the dots”.

Många brukar berätta om hur de bara sådär, när de sov, promenerade, vilade, satt framför Netflix e.d., fick en snilleblixt – då de kom på att 1+1=3. Varför? Jo, för det är när hjärnan ges tillåtelse att få verka fritt, utan hämningar, stress eller press, som den arbetar fördomslöst och med det ”vågar” och tillåts att tänka 100 procent fritt – den kan då se och skapa samband som annars, när vi är som mest ansträngda och fokuserade, är låsta och dolda i ett sorts dunkel.

Du måste inte följa allt envar sekund. Du måste inte alltid följa med, kommentera, trycka ”gilla” med mera. Du måste faktiskt ingenting. Reflektera över detta. Du. Måste. Ingenting. Vad du måste är att skapa bästa möjliga förutsättningar att skapa dig ett sådant bra liv som möjligt. Behövs det då att ”bo” på sociala medier? Att alltid sitta i ett forum och vara beredd att svara/läsa? Att alltid vara… ja, jag tror du förstår vad jag menar.

Jag uppmuntrar inte till att ”skita i allt”, men jag uppmuntrar till en balans. Jag uppmuntrar till att alltid utgå från dig – din situation, din vilja och dina mål. När var senast som du verkligen stängde av och tog en sorts fasta från allt från sociala medier till Placeras forum? När var senast du inte bara bildligt, utan även bokstavligt gick ut i skogen utan någon podd och med enbart naturens läten i öronen?

Ge dig själv möjlighet att skapa ett sammanhang mellan alla delar – att måla upp en helhet. Även om det har hyllats och lyfts fram gång på gång är såväl Steve Jobs tal inför 2005 års avgångselever på Stanford University, som Robert Downey Jr:s never go full retard (PK-älskare gör sig icke besvär) viktiga och talande. Never go ful retard och skapa dig möjlighet att se helheten.

OBS/Gällande annat. Jag har fått flera meddelanden/mail om att det ej går att köpa min första bok - Börspsykologi - så blir du en bättre investerare (Andersson, 2020). Några "nöd-exemplar" kommer att finnas på adlibris/bokus från denna tisdag/onsdag (27-28/4) och inom 1,5-2 veckor kommer de nytryckta exemplaren att anlända. Vill man försäkra sig om att få en bok snabbt kan man kontakta förlaget på denna länk

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.