25 Nov, 2022

Distans, tålamod, perspektiv och vikten av reflektion + transaktioner

Kommer det med åldern att man för varje år som går börja tala samma fraser som ens föräldrar gjorde när man var mindre och som man varje gång kände: ”Snälla – ni säger detta varje år. Ni måste inte säga det i år igen”? Jag syftar såklart på att det dels snart är jul igen, dels hur snabbt tiden går. ”Det är inte klokt vad tiden går snabbt…”. Är detta ett ålderstecken? Ett bevis på att man är observerande och reflekterande om tiden och dess betydelse; dess slut? Kanske.

Beträffande just tid, perspektiv och reflektion finns mycket att säga, ty det skulle kunna skrivas – och har redan skrivits – spaltmeter efter spaltmeter om dessa ämnen. Jag tänker inte komma med någon revolutionerande insikt, men ska ändå försöka att ge lite exempel på hur jag har agerat och tänkt de senaste veckorna.

Låt mig börja med Nordnets nyhet om att de förkortar tiden det tar för sparare att få sin källskatt återbetald. Istället för tidigare tre år får man nu ett schablonbelopp tillbaka efter en månad. Detta är en enorm skillnad. Vidare skriver man om hur det kan bli något mindre återbetalat och att man som investerare får ett schablonbelopp (se bild).

Genast var det flera på framför allt twitter som basunerade att de direkt skulle lämna Avanza och flytta sitt kapital till Nordnet. Om de sedan gjorde slag i saken eller ej förtäljer ej (twitter)berättelsen, men oavsett bör man i dessa situationer stanna upp och reflektera.

”Okej – Nordnet inför detta. Avanza känner av konkurrensen och således torde de relativt snart komma med något liknande. Om de inte gör det inom X månader kan jag ta beslutsprocessen på allvar och verkligen reflektera om för- och nackdelar med att byta mäklare.”

Nu vet jag att det finns andra saker som skiljer de båda nätmäklarna åt och att allt inte är källskatt snabbt/långsamt.  Nordnet har t.ex. möjliggjort för köp av brittiska aktier direkt via hemsidan, vilket Avanza ej har. Med mera med mera.

Där jag även tycker mig se ett mer snävt perspektiv är beträffande den ökade schablonskatten som kommer drabba alla oss ISK/KF-investerare nästa år. Ja, det blir 134,66 % högre skatt och ja, det kommer att kännas mer än vad det gjorde i år, men sätt detta i relation till din portföljs storlek (hög skatt = stort kapital och således råd att betala). Se det även i ett vidare perspektiv och att vi de senaste åren haft det mycket förmånligt. Ytterligare kan man också våga sig tänka att detta troligtvis är övergående och om tv-tre år kommer det vara mer ”humant”. Så länge du bedömer dig avkasta mer än 2,94 % under 2023 är ISK/KF fördelaktigt.

Jag säger inte att något ovan vare sig är Rätt eller Fel. Allt jag säger och önskar är att man först tänker och reflekterar innan man talar, inte tvärtom.

Utgå från dig och sätt allt i ett perspektiv samt en relation. Våga tillåta dig att verkligen tänka på saken och även tänka på hur du tänker (och varför), dvs. metakognitivitet. Agerande kontra pris kontra värde. Tillåt dig vända ut och in på ”allt” INNAN du agerar, precis som jag hoppas du gör när du investerar.

 

Transaktioner

Denna vecka har det skett två transaktioner. Idag, fredag, ökade jag i Intrum. Absolut är förtroendet skadat, men då jag ej bedömer dagens nyhet som kassaflödespåverkande, vilket bolaget själva skriver, samt är mycket, mycket långsiktig ökar jag på innehavet. Ökningen skedde vid lunchen och till en kurs om 133,8 kr/aktie.

Jag har även tagit in VF Corp, bosatta på andra sidan pölen. Jag tycker såväl Seeking Alpha som Sure Dividend lyfter fram såväl bolaget som caset och att jag således inte behöver upprepa samma. Absolut tar bolaget stryk av svagare konsument, men jag är beredd att ta denna ”chans”post. Jag väljer att lita på ledning och att historiken kommer återupprepa sig. Investeringen görs främst i syfte att stärka portföljens totala kassaflöde i form av utdelningar. Någon rakettillväxt i aktien förväntar jag mig icke. Jag bedömer denna investering vara mer av den riskfyllda sorten.

Som alltid: detta är inga som helst rekommendationer och alla ska alltid göra sin egen analys och utgå från såväl sin livssituation som ekonomi.

 

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.