18 Apr, 2020

Fjöl av!

Jag vill börja med att berätta att jag inte på något sätt ser ned på eller nedvärderar kvinnor. Jag är extremt noga med att i min historieundervisning, men också i svenska 2 och under delkursen ”litteraturhistoria, lyfta fram deras underordnade roll i historien. Förvisso fick kvinnor i Sverige rösträtt 1919, men att säga att de därefter blev och har behandlats likt männens likar är en hyperbol så kraftig att inte ens Karl Alfred, eller Hulken, skulle orka med att lyfta.

Med det sagt… snälla Annika Strandhäll – kan du vara vänlig att inte försöka vinna lätta PK-poäng i tider likt dessa och med sådana okloka utspel att jag får rysningar? Hos de som ej ser igenom vad du egentligen suktar efter, dvs. makt och uppskattning, kanske du vinner ett par enkla poäng, men hos oss övriga blir det bara sandlådenivåer, om ens det.

”KVINNOR BETALAR ALLTID HÖGSTA PRISET I KRISER”. Så skrev nämnda Strandhäll och Helén Fritzon och även om jag har svårt att förstå varför de behöver versaler för att få ut sitt budskap låter jag bli att dryfta den frågan. Istället vill jag återkomma till hur de snabbt önskar berätta och visa hur kvinnor hamnar högst upp i offerpyramiden. Ännu en gång vill jag betona att jag mycket väl är medveten om att många kvinnor i dagens samhälle blir diskriminerade, misshandlade, utnyttjade et cetera och att detta är mycket hemskt, men jag vill gärna se mer nyans från politiker som befinner sig på dessa nivåer i det svenska, politiska landskapet och när de knyter an frågan till covid-19.

Att kvinnor drabbas är det nog ingen som säger emot, men vad sägs om att granska andemeningen i Strandhälls skrift tillika uttalande. Antalet grafer som är i omlopp på valfri social media därtill i vanliga dagstabloider såsom Expressen, Aftonbladet, Business Insider et cetera visar att två av tre av de som dör i sviterna av covid-19 är män. I Sverige är cirka tre av fyra som behöver intensivvård män och denna åldersrepresentation finns i alla ålderskategorier. Varför är det ingen som kan ge svar på, men det ändrar ej faktum. Möjligt kan det bero på att fler män är konsumenter av cancerpinnar, men det finns ännu ingen forksning som kan visa kausalitet på det antagandet.

Enligt jämställdhetsmyndigheten tenderar (unga) män att drabbas mer av nedstängda skolor och arbete/studier hemifrån och fler män än kvinnor riskerar att bli arbetslösa.

Även Agnes Wold har omfamnat feministflaggan och sagt att ”Många auktoritära ledare har den här grejen att de vill stänga gränser, de vill ha kontroll, de vill stoppa undan kvinnor och barn någonstans. Det är patriarkal smittpolitik. Tack och lov har Sverige en Folkhälsomyndighet som förstår det här […] Att stänga skolor är ett politiskt beslut. Man vill visa att man är lite macho som kan ta tuffa beslut. Men det är förödande för kvinnor och barn.”

Låt oss se ut i Europa och studera dessa patriarkala ledare. Kanske menas Merkel i Tyskland? Fredriksen i Danmark? Solberg i Norge? Marin i Finland? Är det dessa som har bedrivit (patriarkalisk) machopolitik? I sådana fall tycks det bara var allas vår svetsare ”Steffe” som står upp för feminismen under denna hemska covid-19-kris. Tack gode gud för det!

Att ha en genusdebatt finner jag essentiellt för det samhälle tillika framtid som jag/vi vill bygga, men denna skall utgå från rim och reson. Till dess säger jag likt Lennart Jähkel  - Fjöl av (se gärna länken, där Katrin Sundberg ger instruktioner till Pistvaktdansen och hur denna är en bra karantängympa).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.