1 Apr, 2021

Förebilder

Skaffa dig en förebild/flera förbilder och lär dig av dem. Se, lyssna och införliva för att sedan exekvera. Ta det bästa och implementera detta med det som du redan har och som du bedömer vara dina, unika styrkor. Hur många gånger har vi inte hört detta? I såväl livet som allmänhet som inom investeringar och, t.ex. sport i synnerhet? Jag är den första att skriva under på att jag har sett – och än idag ser – Warren Buffett och Charlie Munger som inspirerande förebilder.

Det är inte något dåligt att ha förebilder, men man bör akta sig för att okritiskt ta efter, för likt alltid finns det aldrig någon perfektion hos en människa. Det ligger i hennes natur och just jakten på perfektion är en av de drifter vi alltid kommer få dras med; Perfekt på jobbet, på sociala medier, som fotbollsspelare, bagare, lattemamma med mera – var du än vänder blicken kommer du se dem som strävar efter denna perfektionism (och även de som ger sken av att ha uppnått den). Det finns en anledning att alla ”snälla-hej-kom-och-hjälp-mig”-självhjälpsböcker säljer likt smör i Norge när det råder Saharasol…

Jag försöker ofta att tänka i termer om vice versa, dvs. tvärtom. För att återkomma till ovan nämnda Munger – ”Invert. Always invert.” Precis som det finns fördelar och nytta av att ha positiva förebilder, finns även nytta och fördelar med att ha negativa förebilder. Jag vill här betona att det egentligen inte personen – individen – som vi vill bli/inte vill bli, utan vad vi ska fokusera på är deras egenskaper, vanor och värderingar.

Att tänka i termer om vice versa kan ofta vara hjälpsamt. Ta den nyss blivna studenten som inte vet vad hen vill bli. Att istället fokusera på att komma till ett svar via att söka vad man vill bli, kan hen istället fokusera på andra sidan av myntet genom att fokusera på det som hen inte brinner för. ”Jag vill inte X, Y, Z, Å” et cetera. Detsamma kan vi som investerar göra; jag vill inte bli lika girig som investerare Y; inte lika känslosam som investerare Z och så vidare.

När man tillåter sig applicera ovan angreppssätt kommer man inse att man måste argumnetera för varför man inte vill bli X, Y och Z. Just denna argumentation är viktig och min erfaranhet är att den är lika givande som då jag argumenterar gällande positiva förebilder/egenskaper som jag ser upp till och vill ta efter.

Invert. Always invert.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.