2 Dec, 2023

Förmögen långsamt

Uppdaterad:
2 Dec, 2023

Alla som är aktiva med investeringar vill uppnå en större förmögenhet. Vissa önskar nå ett visst mål – en viss nivå, medan andra mer ”bara” vill se sin förmögenhet öka över en längre period. Vissa är mycket aktiva, andra mycket passiva och inom nämnda intervall finns än fler som är någonstans mitt emellan. Oavsett om målet är en viss summa, eller något annat tror jag det är mindre klokt att hasta för att nå det. Istället vill jag dels lyfta fram, dels betona vikten av att sikta på och investera utifrån att bli förmögen långsamt. Detta då det mer ofta än sällan brukar bli som så att de snabba pengarna är detsamma som de snabba förlusterna.

Att vistas på sociala medier, bloggar och dylikt kan vara skadligt för både placeringsstrategi och placeringshorisont. Risken är att vederbörande, undermedvetet, rycks med i någon sorts hausse, eller i någon/några andras mycket optimistiska syn/vy över aktie X. Förstå mig rätt, för rätt använt och med ett mer platoniskt och distanserat förhållningssätt till Twitter, Facebook, Instagram och övriga sociala medier kan här mycket underlag, kloka råd och intressanta uppslag hittas. Likväl är det viktigt att alltid påminna sig om sin egen ekonomiska, men även sociala, situation, placeringsstrategi samt placeringshorisont. 

“I never attempt to make money on the stock market. I buy on the assumption that they could close the market the next day and not reopen it for five years.” Säkert känner du igen detta citat från Warren Buffett. Mellan raderna och utifrån allt vi vet om Oraklet från Omaha, hans före detta vän och partner Charlie Munger (må du vila i frid; hos mig är du en av de två husgudarna), är budskapet att önskan om att göra snabba vinster på aktiemarknaden är en av anledningarna till att människor fattar dåliga beslut och således slutar med tömda depåer.

Familjerna Lundberg, Douglas, Lundberg med flera är släkten som investerar på lång sikt. De vill öka sina förmögenheter, även om det ej behövs, men vet att det sällan sker i en handvändning. Istället investerar de i bolag de förstår sig på och som givet sin marknadsposition, sina ägarled, kundrelationer, finanser et cetera växer lite varje år mätt över en längre period. Vissa år växer de mindre än ”vi ska bota cancer imorgon givet att vi lyckas med fas 1, 2 och slutligen 3”-bolaget, men slå ut det över tid och det går…. Ja, vadå… +100 000 bolag per Investor? 

Visst är det uttjatat om den där j***a sköldpaddan? Dock finns det en anledning till att den lilla tonårsninjan återkommer i debatter, för ännu tycks småsparare, men även flera stora aktörer, inte ha förstått att det inte handlar som ett hundrameterslopp, utan om ett maratonlopp som skulle få dess historiska och anrika förstasträcka att framstå som vore det ett tiometerslopp. 

Att bli förmögen långsamt är det bästa sättet att uppnå det önskade monetära målet. Du blir inte rik genom att ta genvägar eller göra riskabla spekulationsköp. Tvärtom ökar sannolikheten att bli förmögen genom att fatta kloka beslut, leva under dina tillgångar och investera i dig själv. Att bli förmögen långsamt innebär också att du alltid har ett mer genomtänkt tillvägagångssätt. Det betyder:

  • Du är aldrig desperat efter pengar.
  • Du jagar aldrig bli rik-snabb-uppslag.
  • Du spelar aldrig med din framtid


Investor, Lundbergs, Industrivärden, Latour, Avanza Zero (e.d.), Avanza Global (e.d.) med flera må låta lika roliga som Ior, men om det i långa loppet leder till det önskade utfallet är jag beredd att båda dinera och dansa tango med nämnda manodepressiva åsna. 

Ett sätt att undvika dåliga investeringar och ”vi ska bota både cancer och aids givet att den högoddsade fas 3-studien lyckas”-bolag är att bruka Börsdata. Jag har varit PRO-medlem i flera, flera år och har aldrig ångrat den lilla kostnad som tjänster kommer med. Faktum är att jag via tjänsten undvikit flera minor och därmed investerat mer (skrivet med all ödmjukhet) klokt. Bra investeringsbeslut har lett till positiv avkastning och således har ”kostnaden” för tjänsten varit försumbar. 

Trots att jag börjar bli till åren kommen tenderar tomten att fortsätta komma och de senaste åren har jag haft en stående punkt på den årligen inskickade önskelistan – Börsdata. Nej, detta är inte ett sponsrat inlägg, utan jag finner tjänsten, men även servicen från George och övriga medarbetare, föredömlig. Vill du bli en bättre investerare och både spara tid och energi är Börsdata en given julklapp. Du söker kapitaltillväxt, inte kapitalförstöring, eller hur? Var sköldpaddan, inte haren.

”Hörredu, Buffe – varför är det ingen som bara och helt enkelt kopierar dig och din strategi?”

”Svaret, kära Cristofer, är tämligen enkelt; ”Because nobody wants to get rich slowly.”

I går, fredag, fick jag äran att skriva en sorts tidig årskrönika om vad börsåret 2023 skall döpas till. Artikeln finns på Aktiespararnas hemsida och är öppen/olåst. Vad döper du börsåret till?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.