11 Nov, 2022

Fredag (suck)

Att ha rubriken ”fredag (suck)” är lite som att skriva ”jag har egentligen ingenting att skriva, men vill enbart skriva av mig.” Till viss del finns den känslan hos mig, men det finns även lite andra tankar jag vill ta upp.

Under veckan har det varit flera som skrivit att de väntar på att kunna köpa lågt värderade amerikanska bolag så fort dollarkursen relativt den svenska kronan - USD/SEK - minskat och är tillbaka på de historiskt normala nivåerna (anchoring). Kanske är det dit som dollarkursen är på väg, kanske inte. Dock tror jag inte på den utopiska skildringen att man väl där och då kan köpa lågt värderade kvalitetsbolag. Snarare tror jag att de tidigare låga värderingarna då kommer vara medel, men mer sannolikt höga. Jag har tidigare skrivit om hur jag valt att förhålla mig till den höga valutakursen och har ej ändrat på det. Jag tror det är större sannolikhet att ett bolag såsom T Rowe Price Groups aktiekurs slår dollarns utveckling/avveckling under en lång tid. Jag kan absolut ha fel, men detta är hur jag har valt att agera sedan den första januari 2022.

En annan fundering som kommit till mig under dessa tider är om det är flera profiler på valfri media som ”försvunnit” i samma takt som börsen backat och om de nu kommer att mirakulöst återuppstå? Det har varit kul och givande att se de som jag följer, och har följt under en lång tid, har stått pall och varit, skrivit samt agerat som de brukar – en sorts transparens, så att säga. Kanske blir det nästa björnvarning – när nya eller gamla bekanta ”jag kan allt och vet bäst” börjar återkomma och leverera bombsäkra case på case (Parans, Fingerprint et cetera).

Nåväl. I veckan tangerade jag en ny, härlig utdelningsnivå. För fyra år sedan nådde jag gränsen ”FIRE” med extra betoning på havregrynsgröt, Eldorado bryggkaffe, knäckebröd varvat med barkbröd (med Chansar mest recept). Sedan dess har utvecklingen, exklusive 2020 (Corona), varit… monstruös. Ännu återstår 1,5 månader av 2022, men som det ser ut landar portföljningen totala utdelningstillväxt med 25 %. Betyder detta ”lyxigare FIRE” och ”tack och adjö underbara lärarjobb”? Nej, utan jag fortsätter jobba precis som vanligt, då jag just nu arbetar med något jag älskar och således är det inte ”jobb”. Absolut har läraryrket sina avigsidor och lika absolut är inte alla dagar solskenshistorier, men mer ofta än sällan är det glädje som känns, ges och emottages.

Jag fortsätter månadsspara av lönen samt återinvesterar mottagna utdelningar. En dag kommer sistnämnda vara mer och högre än förstnämnda, men ännu är jag ej där. Inte heller skyndar jag på ett sätt som är för riskabelt – varför stressa och byta strategi när den nuvarande bevisat sig så passande?

I och med torsdagens rejäla uppgång uppnåddes ett nytt ATH för hushållets totala ekonomi. Kul, men inget jag firar då det kommer vara högre om XX dagar. Visst kan jag le lite extra åt milstolpar, men mer ofta än sällan gör jag mest en notering och inget mer.

Efter mycket reflektioner, skrivande och kommunikation med djävlar till advokater har jag valt att ta in OEM, vilket gjordes för en vecka sedan – fredagen den 4/11. Innehavet är fortfarande litet, i alla fall relativt många andra innehav. Jag kommer fortsätta följa och skala in mig om och när tillfälle ges. Detta förutsätter såklart att bolaget fortsätter vara det kvalitetsbolag jag finner det vara.

Jag har också, under de senaste två veckorna, fortsatt öka i flera befintliga innehav, såsom Inwido, NCC, Thule samt AOJ. Trots de senaste uppgångarna bedömer jag samtliga, exklusive Thule som har mer tuffa tider framför sig, vara på riktigt attraktiva nivåer (OBS – som alltid är detta inga rekommendationer – gör din egen analys). Rätt eller fel? Det får vi se framgent i allmänhet, men om 3-5 år i synnerhet.

Förvaltarintervjuer

Som en sista del av detta inlägg vill jag även lyfta fram flera förvaltarintervjuer jag haft äran att genomför på senare tid. Det är lika roligt som givande att få ta del av dessa erfarnas tankar, reflektioner och inte minst – erfarenhet och kunskap. Att de trots välfyllda dagar tar sig tid är hedrande och jag riktar ännu en stort ”tack” till dem.

Intervju med Carneige Sverigefond A (Mattias Sjölin och Simon Blecher).

Kavaljer Quality Focus ( Peter Lindvall och Håkan Telander).

TIN Fonder (Erik Sprinchorn och Carl Armfelt)

Coeli Global (Henrik Milton och Andreas Brock).

Lucy Globalfond (Therése Nyren och Kim Hanson).

AMF Småbolag (Angelica Hanson)

Jag kommer snart att återkomma med en annan rolig nyhet – en som känns… ja, lika magisk som lättande. Stort tack till dig för att du stöttar och bidrar – du är en del av det fantastiska med finanstwitter och (finans)bloggosfären.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.