31 Oct, 2020

Helg är bästa tid

Helger är tacksamma. Dels ger det oss tid för rekreation, dels för annat såsom att se en fotbollsmatch, en cykeletapp, spela brädspel, Fortnite, umgås med nära och kära eller bara läsa en bok. Helger ger oss också tid att verkligen sitta ned med portföljen och se hur diverse innehav har presterat och vad som har kommunicerats såväl från som om dem.

Det är nu som det är omöjligt att låta sig lockas med i stundens hetta med stigande och sjunkande kurser. Det är nu det är omöjligt att stirra sig blind på något som för stunden, just i sekunden, upplevs som viktigt, men som på det stora hela inte spelar en större roll än många andra faktorer.

Med en omtumlande vecka bakom oss och med en minst sagt lika intressant kommande sådan är nu, precis nu, bra tid att sitta ned och skriva ned hur man ämnar agera. Vi vet inte hur börsen kommer att agera i veckan; USA-val, Brexit, Covid-19…. För den som har som hobby att oroa sig är smörgåsbordet näst intill oändligt.

Människan har en tendens att ofta låta sig fångas i nuet och tappar ofta, och framför allt i hektiska och pressande tider, förmågan att tänka ett steg längre. Det finns bara ”nu”, men inget ”i morgon”. Följaktligen är det lätt att det blir portföljsaktiviteter som egentligen inte var menade att ske, men som ändå kom att ske. Vet du med dig att du är en av dem som mer ofta än sällan inte har förmågan att stå emot aktivitetsbias bör du skriva ned dina tankar och hur/när du skall agera.

Själv har jag suttit och skrivit ned mina tankar inför kommande vecka och vilka bolag som jag ämnar öka i (givet att det blir ett relativt kraftigt nedställ). Detta är redan klart och jag behöver således inte oroa mig för risken att det blir mindre genomtänkte beslut i veckan, då det ”brinner”. Jag behöver heller inte sitta och stirra på portföljens svängningar 24/7 och låta detta påverka min vardag. Faktum är att jag ”bara” behöver logga in och köpa/öka.

Genom att föra (dag)bok över din portfölj, tankar kring den samt om din strategi kommer du öka möjligheterna samt sannolikheterna för en bättre avkastning än om du inte applicerade detta förfarande. Det tar lite tid, ja, men vad är det som ordspråket gör gällande(?); Tid är pengar!

Var är du idag? Var vill du vara i morgon, om en månad, ett år och om 10 år? Hur kan du bäst, smidigast och minst kostsamt nå dit? Vad krävs av dig? Detta är viktiga frågor och bara du vet svaret. Agera idag och öka möjligheterna för en fin skörd om X tid!

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.