15 Dec, 2020

Investera i ost?

Vem älskar inte ost? Många, men jag är ej en av dem och oavsett om du finner denna gudomliga råvara vara värd sin vikt i guld eller ej ändrar det ej faktum att det kan finnas pengar att tjäna, precis som i de flesta sektorer där det finns åtminstone en köpare och säljare.

I Sveriges sägs det som att vi har en hög standard på våra ostar i allmänhet, men våra hårdostar i synnerhet. Om detta är jag benägen att hålla med, men det är en stor skillnad så fort du avancerar ett ynka litet steg uppåt på kostnadssidan, då du kommer att märka att det är skillnad på ost och ost. Detta vittnar flera återförsäljare om också, varav en är Håkan Thörnström, som har en disk i Stora Saluhallen i Göteborg och som intervjuades i en artikel från Filter om just ost, olika märken, kvaliteter et cetera (betallänk, så trampa iväg till ditt bibliotek).

Även om jag inte sitter med en ost- och charkbricka varje kväll går det ned ett par i månaden och tillsammans med en god dryck, Pavarotti eller Ramazzotti i bakgrunden eller med en bra serie på Netflix är det en gyllene stund med guld i mun, såväl bokstavligt som bildligt talat.

Hur kan man investera i denna sektor? När jag söker på olika söktermer hittar jag Bega Cheese i Australien, men de är mer att jämföra med bolag såsom Nestlé, P&G et cetera. I Sverige vet jag att det finns ett bolag – Noquo Foods - som ämnar att skapa växtbaserad ost, men finns det noterade bolag som äger och producerar de fina ostprodukterna? Du vet, de som du är beredd att gå över lik för att få köpa. Visst finns KHC, men jag vill inte ha pulveriserad macaroni and cheese, utan det skall vara Sainte Maure AOC, VAlencay AOP e.d.

Har du några förslag?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.