13 Apr, 2020

Jag ångrar...

Människan tycks mer ofta än sällan ha en tendens att ångra det som hon inte gjorde, än vice versa, dvs. vad hon gjorde. Uttrycket ”jag ångrar att jag inte…” är mycket mer vanligare än ”jag ångrar att jag…”

Väl omnämnd är Bronnie Wares alster Top Five Regrets of the Dying (2011) och det är lika fascinerande som skrämmande att ta del av de berättelser som här framställs. Detta då det är slående att så många människor tycks ha liknande (ånger)tankar trots att de inte har levt tillsammans. Saker såsom:

  • Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar
  • Jag ångrar att jag jobbade för hårt på och med jobbet
  • Jag önskar att jag haft modet att uttrycka mina känslor
  • Jag önskar att jag hade haft bättre kontakt med mina vänner
  • Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare

Alla dessa är viktiga och jag tror nog att vi alla har en förtjänst av att då och då återkomma till dessa och fråga oss själva: ”Kommer jag säga samma när jag ligger och väntar på Sankte Per?”. Emellertid skall detta inlägg inte handla om det viktiga med ovan önskemål och tankar, utan då det är en ekonomiblogg skall samma fokus riktas på hur detta kan vara gällande på investeringar.

Många sitter nog idag, då vi har återhämtat en del av det kraftiga ras som började den 21/2 2020, med många tankar och mycket ånger. Vissa ångrar att de köpte för mycket och för fort, andra att de inte köpte mer medan vissa ångrar att de sålde hela, eller delar av sin portfölj.

Jag har varit den som har handlat och varje gång har jag ställt mig frågan; kommer jag i framtiden ångra detta köp/denna ökning? Kommer jag ångra att jag valde att fylla på i X istället för att ta en position i Y, som jag så länge haft på min bevakningslista? Kommer jag ångra att jag gjorde si istället för så? Svaret är det enbart jag som kan ge och för att klara detta krävs såväl en självkänsla som ett självförtroende. Den ena för att vara trygg i sig själv och de beslut som man fattar, den andra för att veta att man har kunskapen att analysera de underlag som leder till ett beslut. Faller en av dessa delar är risken stor att fallet påverkar den andra delen, vilket är allt annat än önskvärt.

Nu har börsen gått upp relativt kraftigt, om än från låga nivåer. Vissa tänker att de ska avvakta och att detta är en klassisk björnfälla. Andra sitter och undrar om de skall ta ett sms-lån för att fortsätta köpa medan kurserna ännu är låga (låt oss ta bort det faktum att P/E idag är näst intill omöjligt att beräkna). Vem som har rätt vet enbart (fram)tiden, men vad dessa skall fråga sig är; "kommer jag att ångra mitt agerande?" Om svaret är ”nej” är det mycket positivt, för då är de i fas; trygga och bekväma med sig själva, sina strategier och sina kunskaper. Är svaret ”vet inte” gör de bäst i att bege sig till ritbordet och ta fram sina blueprints.

Börsen är ingen och har ingen plats för de vemodiga, för de med svaga nerver och med en obeslutsamhet så stor att den skulle få pyramiden i Ginza att framstå som en miniatyrfigur i ett Happy Meal. Hur hjärtlöst det än låter är faktum och verkligheten som sådan. Börsen har inga plats för känslor, så varför ska du ha det för den?

Utöver din fundamentala analys är det lika viktigt att fråga dig själv vad du kommer att ångra och agera utifrån det.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.