14 Jul, 2020

Låt dig inte ryckas med

Medan våren övergick till sommar, om än inte i väder så åtminstone i kalendern, kom vi att se bottennivåer bytas mot dess antonym, eller däromkring. Vem hade kunnat tro att det skulle gå så snabbt? Att det skulle gå var jag aldrig tveksam över, men farten… ja, den tror jag inte bara tog oss som spår i kaffesumpen på sängen, utan även experterna som har sin kristallkula. 

Oavsett medium kan olika grafer på avkastning, lyckade trades e.d. nu skönjas, där profiler visar hur väl det går och jag ämnar inte ifrågasätta om det är äkta foton eller ej. Ej heller ämnar jag ta bort det strålkastarljus som skall riktas mot dem. Att köpa på botten, när blodet flyter, är starkt och det kräver cojones. Dock vill jag lyfta fram de bieffekter som det kan få på oss som är åskådare.

När man ser andra visa hur bra det går för dem är den instinktiva känslan och tanken hos oss andra att vi jämför oss, för flockbeteendet från vår tid på savannen är hos oss fortfarande djupt rotat. Om du inte kunde bidraga till flockens/stammens bästa blev du utslängd och ensam på savannen bland farliga djur, insekter, växter samt andra, hotande stammar var detsamma som döden. Denna tankemekanism finns kvar än idag och när du ser person X ha bättre avkastning än du jämför du dig och känner ett sorts ”hot”. Ditt självförtroende får sig en törn, för helt plötsligt får du underlag som säger att du inte är störst, bäst och vackrast.

Det är lätt att i denna stund låta sig ryckas med. Medan ”fienden” leder börjar du tumma på dina regler, riktlinjer och ramar. Du börjar tänka på att öka risken lite. Bara lite. Kanske handla på kredit? Ja, men bara lite. Bara lite. Dessa tankar skall du inte göda, utan i stunder likt dessa är det lika viktigt som i andra att applicera system 2. Ta ett steg tillbaka och ta på dig de glasögon som stavs ”metakognitivitet” och ställs dig på utsiktsplatsen som stavas ”tredjeperson”.

”Här sitter jag och blir lite avundsjuk på person X. Denna har lyckats väl. Ja, t.o.m. bättre än jag. Jag känner att även jag vill befinna mig i samma situation som denna och jag vet att jag kan komma dit, men vägen dit stavas inte kredit, turnarounds där risken är den dubbla relativt uppsidan e.d., utan via att läsa, analysera, reflektera och diskutera. Fokus är på nedsidan och gör jag läxan kommer tiden att göra resten. Se längre än dagen och se istället veckor, månader ja t.o.m. år bort.”

Snabba lösningar behöver inte vara av ondo, men om du tillåter dig själv att minnas samt reflektera tror jag att du kommer ha mer negativa minnen än positiva sådana då du har tagit ”den första och snabbaste lösningen”(?).

Flera gånger tidigare har jag skrivit om att ”never go full retard” och detta går att applicera på allt och inget. Hellre två steg fram och ett tillbaka än vice versa och ja, det kommer alltid att finnas många som är bättre än jag, men om livet vore en tävling skulle vi alla vara förlorare, för innerst inne har vi alla en och samma fiende – oss själva. Och denna blir och är aldrig nöjd. Aldrig.

Fokus på dig och din portfölj. Inspireras av andra och ta lärdom, men låt inte andras framgång och lycka lura dig till mindre bra och kloka beslut, för det kommer enbart leda till en negativ sprial där du mer och mer gräver den grop som Buffett säger att du inte skall gräva.

”A fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.