26 Oct, 2022

Lite utvärdering av mina ageranden under 2022

Det har passerat cirka 10 månader av 2022 – ett år som av många kommer beskrivas som ”ett förlorat år”. Absolut är det för de flesta en negativ avkastning i portföljen detta år, men varför enbart se till ett enskilt år? Jag ligger, i skrivande stund, ca -10 %, men berörs ej av att ha tappat ett par årslöner. Istället ser jag myntets andra sida och tackar att jag får möjlighet att köpa bra bolag till mer attraktiva värderingar.

”Det är nya tider nu” och ”bolagets historiska prestanda är inte garant för framtiden” och så vidare är utlåtanden som hörs från flera och de är lika bra som viktiga. Att köpa och investera bara utifrån historiken är sällan bra, men att ta med den i ekvationen bestående av allt från ledningsanalys till bolagets marknadsposition och beräknande framtida resultat är inget annat är bra och viktigt.

Ett exempel är JM, som jag idag skrev om för Aktiespararna. Absolut kommer de få tuffa kvartal framgent, men de har en extremt stark finansiell ställning samt besitter en lång och bred erfarenhet av att handskas med utmaningar och regelrätta kriser (de grundades 1945 och har således klarat av såväl en nordan- som östanvind…). Var är bolaget om 2–3 år? Jag är beredd att säga mycket större, starkare och stabilare än idag och således har jag sedan tidig sommar köpt in mig.

Jag är inte naiv, eller tror mig vara Ikaros. Jag vet att jag dagligen begår misstag och feltänk, men ständigt jobbar jag för att slipa till alla brister som både jag och mina djävulsadvokater hittar. Går det snabbt? Är det lätt? Nej och nej, men vad är alternativet? Ödmjukhet, konstruktiv feedback och den ständigt radikala ärligheten är ”a & o” för att utvecklas tillsammans med andra. ”Med andra!?”. Ja – det är exakt vad jag skriver. Glöm ”ensam är stark”, för du måste ha en eller ett par betrodda att diskutera dina bolag med. Vem ska annars se allt du inte ser och vem ska annars ta på sig uppgiften att såga din investeringstes vid fotknölarna (gärna än lägre)? Se konstruktiv återkoppling precis för vad det är – en återkoppling som syftar att hjälpa dig.

Under året har jag konsekvent och ingående haft bra och givande diskussioner med några dryga, bortskämda och självförhärligande individer som axlat rollen som mina djävulsadvokater och jag har dem att tacka för mycket. Utan dem hade sannolikheten till ett mindre bra agerande samt investerande från mig ökat, drastiskt.

Jag skrev under våren ett ”brev till mig själv” och inget har här ändrats. Jag har fortsatt att köpa in mig i såväl svenska, nordiska, kanadensiska som europeiska och amerikanska bolag. Vad dollarn, euron m.fl. gör på ett par, tre år bekommer mig inte och jag tror mer på att kursutveckling trumfar valutakursutveckling. Fråga dig själv – kommer Blackrocks aktiekurs vara högre om tio år än dollars nivå kring 11 SEK eller 8 SEK? Microsoft? ASML? Novo Nordisk? Et cetera. Investera i bolag, inte valuta(n)!

Under 2022 har jag dels ökat i befintliga innehav, dels tagit in flera nya. Flera av dessa, såsom JM, Inwido, AOJ, Blackrock, Tokmanni, har kontinuerligt nämnts i flera inlägg av mig. Ytterligare ett innehav som köptes in för ett par veckor sedan är Watsco – ett bolag jag bedömer ha framtiden för sig. För en mer djup analys av detta bolag rekommenderas denna artikel. Utdelning är viktigt för mig och här lockar Watsco. Dels har de en sund utdelningsandel, dels en imponerande historik, vilket bland annat Sure Dividends skriver om.

Jag tror ej på att tajma marknaden och min erfarenhet säger mig att det mer eller mindre är dömt att misslyckas, speciellt om man som jag inte bor framför skärmen och lever med sin portfölj.

Jag har under hela 2022 och alla år dessförinnan sparat av och investerar för månadslönen. Jag kommer fortsätta med detta och lägger inte så stor vikt kring om dollarn står i 11 SEK eller 9 SEK. Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra och min bestämda åsikt är att de i långa loppet trumfar valutan gånger femtioelva.

Jag är nöjd – och stolt – över mig själv för att jag klarat av att hålla mig till min strategi och filosofi. Nöjd och stolt att jag inte låtit mig drabbas av panik och låtit tillfälliga tankar eller känslor få styra mig. I det längsta har jag strävat efter att vara objektiv och rationell. Absolut vet jag att jag undermedvetet blivit påverkad av X och Y, men… ja, ”på det stora hela” bedömer jag mig ha utgått och agerat från det fundamentala.

Jag ser med förhoppning och glädje fram emot resten av 2022, men också 2023, 2024 och alla kommande år därefter. Så länge jag fortsätter månadsspara och investera i bra, kvalitativa bolag är jag övertygad om att jag på det stora hela kommer komma ut som en vinnare.

Om 2022 har jag enbart följande att parafrasera: ”Never let a good crisis go to waste”.

OBS: som alltid ska inget du läser på denna blogg ses som rekomendationer. VIKTIGT att alltid göra sin egen analys. Jag har haft och kommer fortsätta ha fel.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.