19 Mar, 2021

MER Börspsykologi

Det är nu nästa exakt på dagen som min första bok om börspsykologi – Börspsykologi – så blir du en bättre investerare – såg dagens ljus. Lika hemskt som passande kom den i ett av de mest fascinerande börsfallen vi någonsin har fått erfara. Aldrig tidigare har en nedgång skett så hastigt och aldrig sällan har den efterkommande uppgången varit så snabb. Medan börsen har levt sitt eget liv har världens samhällen i allmänhet, men dess människor i synnerhet, fått lida. Fortsätter att lida. För cirka ett år sedan var det ”en fluga” att gynna sin lokala krögare, bagare e.d. och jag hoppas innerligt att alla fortsätter med det. Jag vill här slå ett extra slag för en mycket god och nära vän – Anders Ölve som driver FineFood i Hammarby Sjöstad. Är du i Stockholm och söker en god lunch tar jag gift på att du inte kommer bli besviken på den lunch som där serveras, eller på de underbara bakverk som där erbjuds. Om du är riktigt snäll kan kocken själv lära dig skillnaden på potatismos och potatispuré. … …

Nåväl – till saken. Att skriva en bok är något många har drömt om och så fortsätter att göra. Mitt råd till alla er: låt det inte stanna där – gör handling av din dröm, dina mål och dina begär. Ty vare sig dina drömmar, önskningar eller mål är något värda om de inte omsätts i handling.

För mig är själv skrivfasen inte den mest (tids)krävande, utan det är själva planeringen, när skissen skall läggas och en struktur skapas, dvs. förstadiet. Det finns så mycket litteratur, forskningsrön men även klokskaper från andra framstående individer med mera. Vad är mitt bidrag med och via dessa? Vem är jag, egentligen, att hävda mig hos dem? Eller är att skriva en bok att ”hävda sig”? Jag vill argumentera för att det inte är det – det är ett sätt att dela med sig och förhoppningen är att du och alla som kommer läsa boken finner den givande. Det ligger inte bara mycket tid bakom de dryga 335 sidorna, utan även mycket svett tillika kärlek. Precis som min första bok har samma möda och omsorg lagts på min nya. Jag hoppas att även du kommer känna och uppleva detsamma.

Det är en process att skriva, men det är också en process att läsa. Jag tror vi alla har fått uppleva hur vi vid bra och givande böcker har utvecklats och vuxit för varje sida vi vänder. Den processen har jag känt när jag har skrivit mina två böcker. Det är exakt det min dröm och förhoppning är att du ska känna – du ska ha, känna och uppleva värde för pengarna och nedsatt tid.

Bokens officiella släppdatum är den 24/3, men redan nu kan du beställa den i förlagets shop. Den finns också att boka på de sedvanliga handelsplatserna, såsom Adlibris och Bokus (den bör finnas senast måndag att "köpa"). Även om du inte har läst den första – ”den gula” – kan du utan några problem direkt ge dig an den nu förbokningsbara ”gröna”. Emellertid är det min starka rekommendation att först läsa den första i serien, då det finns vissa kapitel i den som går igenom de mest grundläggande mekanismerna till vår fallenhet att gång på gång luras in i mentala fallgropar. Förvisso repeterar jag dessa kortfattat i uppföljaren, men jag vill ändå rekommendera att först läsa den första i serien.

Om du inte har läst Börspsykologi – så blir du en bättre investerare har jag samlat såväl utlåtanden som recensioner på en länk/flik till vänster på denna blogg. Beträffande min snart släppta bok har följande utlåtanden lämnats.

Mats Qviberg
”Cristofer fortsätter att undervisa om alla de mentala fallgroparna för investerare och denna bok är minst lika intressant och givande som den första.”

Alexander Gustafsson
Mer Börspsykologi ger konkreta exempel på många av de psykologiska fallgropar en investerare kan snubbla över. Din bästa möjlighet att undvika psykologiska misstag på börsen är att vara medveten om dessa fallgropar. Denna boken tillsammans med den tidigare boken av Cristofer ger dig den rätta verktygslåda!

Sean-George
“Jag har handlat företagsobligationer och kreditderivat i snart 25 år mestadels på storbanker i NYC. Jag har haft förmånen att jobba med en del av de smartaste människorna i branschen. Personligen har jag jobbat på mig själv under hela resan, att förstå mina svagheter samt att förstå andras övertro på sig själv har varit direkt avgörande för min framgång. Nu finns det en bok som hjälper dig att göra det som är svårast i marknaden, att besegra dig själv. Cristofer’s bok borde vara självklar läsning för båda professionella kapitalförvaltare som småsparare.”

Karl Lans
”Börspsykologen Cristofer Andersson fortsätter utforskandet av vårt inre för att vi ska bli bättre investerare. Uppföljaren är lika oumbärlig som ettan för dig som vill fördjupa dig i ditt inre för att öka aktieavkastningen.”

Per-Håkan Börjesson
”I Anderssons andra bok får investerare möjlighet att lära sig mer om hur människans psyke fungerar, vilket ger varje placerare en bättre möjlighet att bli en vinnare på börsen.”

Erik Sprinchorn
”Cristofer kondenserar hundratals manår av forskning inom behavioral finance i sin egen unika stil. Både kostnaden för boken och tiden den tar att läsa är lätta att räkna hem på några få undvikta misstag.”

Sven Hagströmer
"Cristofer Andersson har tagit fasta på vikten av börspsykologi och slussar läsaren förbi de vanligaste misstagen. I boken bjuder han på mångaerfarenhetsbaserade och handfasta råd till såväl oerfarna som mindre erfarna investerare. Läsaren kan spendera många timmar på boken, vilka kan bli användbara år framöver."

När jag läser dessa kan jag, helt ärligt, inte inse, förstå och ”acceptera” att det gäller min bok; min skapelse. Nej, utan detta gäller någon annans. Vem som helst, men inte mig själv.

Till alla som stöttat och alltid funnits där i såväl upp- som nedgångar, i såväl goda som mindre goda tider, i såväl glada som ledsna tider – till alla er vill jag från botten av mitt hjärta basunera ut ett stort ”tack”. Jag hade inte klarat det utan er. Ni har en lika stor del av denna bok som jag.

I min första bok hade jag ett citat jag ville ha som ett sorts huvudbudskap; ”a fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool” och detta vill jag ännu en gång slå ett slag för. Emellertid vill jag avsluta detta inlägg med det citat som är centralt i Mer Börspsykologi:

”Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något – det är kunskap”

Kom ihåg att du är dödlig – memento mori – och att det alltid finns något nytt att lära sig. Var ödmjuk. Ödmjuk mot andra, men även mot dig själv. Ödmjukhet kommer hjälpa dig se, känna, läsa och höra det där du just nu har tillkortakommanden vilka du kan lära och träna dig att avlägsna.

För er som är intresserade att lyssna på en diskussion om börspsykologi och delar av bokens innehåll har jag fått äran att gästa Kvalitetsaktiepodden, där avsnittet släpptes den 18/3. Varning för bred östgötska...

Från botten av mitt hjärta – tack!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.