16 Jul, 2020

Mitt bibliotek

Jag vet inte om det är någon algoritm och jag har svårt att se att det är det, likväl ändrar det ej faktum; jag ser fler och fler, såsom Professor Kalkyl och The Dividend Story, som postar om att de läser och detta gör mig mycket glad.

Hos mig är läsning av litteratur, såväl fiktion som fakta, lika essentiellt som eftermiddagsespresson, vilket inte säger så lite. Vad läsning gör med oss – vår hjärna och våra sinnen – är noga undersökt och även om det i många fall saknas signifikanta resultat finner jag dem ändå lika giltiga. Vi blir mindre stressade, mer avslappande, lär oss mer om det som vi läser, stimulerar vår fantasi och med det skapar vi oss också en förmåga att utveckla nuvarande kunskaper med de som vi läser. Detta är bara några få av många positiva faktorer som kommer av läsning.

Själv läser jag mycket och det är inte enbart populärvetenskapliga- och fackböcker, utan jag läser det som jag vill. Jag tar tacksamt emot tips och förslag, men jag är mycket noga med att utgå från vad jag vill läsa, för annars vet jag att läsbehållningen kommer att bli mindre tillfredsställande.

“A room without books is like a body without a soul.”
 

Denna sommar har jag hunnit med relativt många böcker och dessa är allt från Irrational Exuberance (Shiller, 2016), Until the End of Time (Greene, 2020) till Säg inget om Lydia (Ng, 2019), Jingo (Pratchett, 1998) och Balladen om sångfåglar och ormar (Collins, 2020). Under en sommar brukar jag snitta kring 13–15 böcker och hos vissa är detta att betrakta som mycket, medan det hos andra som lite. Oavsett är det irrelevant och lika irrelevant är för dig och alla andra vad jag läser. Det relevanta är att jag läser och att jag upplever att det ger mig något. Escapism är något som jag är beredd att betala mycket för och således är mitt bibliotek en kär ägodel hos mig.

Bara för att du kan se många posta inlägg eller tweeta om en som bok de läser, eller har läst, och att denna är att betrakta som mer ”tung” betyder inte det att även du måste läsa den. Känner du att du inte, just nu, vill läsa den skall du ej heller så göra. Just detta tror jag att många ibland kan känna som ett tvång; ”Oj, alla andra tycks ju läsa mer ’nyttig’ litteratur och här sitter jag med Harry Potter.” – Tro mig, ingen dömer och om någon gör det är det deras problem. Trivs du med din läsning? Ger läsningen dig en tillfredsställelse? Stimlulerar boken dig och din fantasi? Bra – case closed.

“If you have a garden and a library, you have everything you need.”
 

Jag vet att det är genom läsning som jag har kommit att utvecklas. Det är via läsningen, och sedan reflektionen samt diskussionen kring det lästa, som har fått mig att gå från A till B. Det är via den som jag har lärt mig allt från börsens psykologi till hur den bästa sömnen kan nås. Det är via den som jag har lärt mig att Brackium Emendo är den bästa trollformeln mot brutna ben och det är via den som jag har fått leva mig in i människors tankar och erfarenheter under WW1 och WW2.

För nästan exakt ett år sedan skrev jag att jag läste Ciceros Samtal i Tusculum och de rader som denna kloka man skriver är något jag önskar alla att läsa. Varför nämner jag detta? Jo, för Cicero är en person som har haft en stor påverkan på mitt liv och i detta inlägg har du kunnat läsa två av flera citat av nämnda. Jag vill nu avsluta med ett mycket viktigt sådant och detta bör läsas inte bara en, utan flera gånger. Innerst inne vet du vad du bör, kan och ska göra. Innerst inne vet du det, men du drar dig för det för att det upplevs som jobbigt, krävande och… ja, ”omständligt”. Så länge du väljer att följa dessa ursäkter kommer du stå och stampa medan övriga avancerar.

“Nemo est qui tibi sapientius suadere possit te ipso: numquam labere, si te audies. (Nobody can give you wiser advice than yourself: if you heed yourself, you'll never go wrong.)”
 

Vi som bloggar och bor på ekonomitwitter är duktiga på att investera i aktier, men vi får aldrig glömma att investera i oss själva. Läs, reflektera och diskutera. Det är en investering som kommer att återbetala sig tusenfaldigat. Eller, för att använda sig av lingua economicus: ROIC är 100 %.

Bygg ditt eget bibliotek och se till att fylla bokhyllorna. När dessa är fulla bygger du nya och ser till att fylla dem.

Vad läser du i sommar?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.