18 Nov, 2022

Ny bok(!) - min ”sista” på bra länge.

Hmm… kanske inte det bästa att säga och framför allt inte direkt i ett blogginlägg som ska handla om min kommande bok, Mentala Modeller – för investerare som vill slå aktiemarknaden, men jag har alltid trott på samt utgått från att transparens är det bästa för alla parter. Varför min ”sista” på bra länge? Jag kommer återkomma till det, men först – vänligen låt mig berätta om min nya bok.

Jag har tidigare skrivit lite kort och väldigt diffust om min historia – det skadade knät, den misslyckade operationen, ”fotbollskarriären” et cetera. Inget av detta har varit lögn – tvärtom, men jag valde i min första bok – Börspsykologi – att inte berätta mer, då jag dels inte bedömde det passande, dels inte adekvat för boken och dess innehåll. Vidare var jag inte fullt ut klar över och säker på om jag verkligen borde och ville.

Faktum är att den fysiska skadan blev en psykologisk sådan. Vad, hur och varför kommer jag ej förtälja här, utan det kommer vävas in i min kommande bok. Nu undrar du säkert ”men skrivs det inte om aktier och investeringsprocessen i boken!?”. Mitt svar – SJÄLVKLART skrivs det om det ämne och den värld du och jag håller högt. Fokus är på mentala modeller att applicera under hela investeringsresan, med allt från kontakt med andra investerare till hur att analysera bolaget. ”Min berättelse” är med som ett vardagsnära exempel på hur de mentala modellerna också kan appliceras i det vardagliga livet, men också för att jag tror på att vara personlig – det ger mer tyngd och mer tillit läsare och författare emellan.

Detta är INTE en bok á ”såhär lyckades jag på börsen” eller ”10 steg till hur att bli miljonär”. Dessa finns det redan gott om och jag har inga ambitioner att sälla mig till den genren (inget ont om den, men jag kan ej se mig skriva en sådan).

Boken har testlästs av flera finansprofiler, däribland Ola Rollén, Mats Qviberg, Per-Håkan Börjesson, Andreas Brock samt Erik Selin. Samtliga har kommit med positiva utlåtanden, vilka jag framgent kommer återkomma till.

Denna bok påbörjades, om än ej i fysisk så i mental form, kring slutet av 2000-talet och har sedan dess vuxit. Jag har skrivit i och på den när tid, lust och energi funnits och jag har många gånger fått kämpa med mig själv när vissa rader har förtecknats. Då den är personlig på ett sätt ingen annan(?) finansbok är finns det mycket som upplevs jobbigt, men som jag är på det klara med måste sättas på pränt; måste få komma ut och således slås sönder och samman. Jag förstår om du tycker mig tala i tungor, men du kommer förstå om/när du läser boken.

Tillbaka till ”min ’sista’ bok”. Jag skriver ”sista” inom citationstecken då jag aldrig kan säga och veta att det är min sista. Troligtvis är det inte det, men jag kommer nu ta ett par, tre,+fyra år för att landa. Jag har fyra år i rad släppt en bok kring slutet av mars och det har varit bland det roligaste och mest surrealistiska jag upplevt. Sällan hade jag kunnat föreställa mig denna utveckling då jag skickade in mitt första manus 2019 och lika lite hade trodde jag på det enorma, positiva gensvar som kom. Du, kära läsare, har en lika stor del i mina böcker som jag. Jag hade, helt ärligt, inte klarat det utan dig kära läsare.

Att, bokstavligt talat, skriva en bok tar för mig inte lång tid (allt är relativt), utan det tuffaste och mest energi- och tidskrävande arbetet är hela processen innan tangentbordet bombas sönder och samman. Jag kan inte säga i exakta mått hur mycket tid som ligger bakom mina böcker (och då menar jag inte just skrivdelen, utan insamlandet av fakta, tid för reflektion, bollande av idéer, tvivel, tilltro, mer tvivel och så vidare), men det är många, många år.

Att läsa in, reflektera, bearbeta och upprepa den processen ett par och desto fler gånger tar sin tid och den får inte stressas på. Processen måste ske organiskt och ibland går det snabbt, ibland inte. Att pressa sig att skriva bara ”för att” tror jag inte på som modell – du måste ha något som du vill kommunicera och något som har en tyngd; något som, förhoppningsvis och sagt med all ödmjukhet, andra kan ha nytta av.

Jag ser med lika stora delar förtjusning som nervositet fram emot mars 2023, då boken är planerad att släppas. Den kommer under vintern komma upp på sidor såsom Adlibris och Bokus – när det sker kommer jag såklart återkomma om.

Så… summan av kardemumman: ny bok. Min ”sista” på bra länge. Fortsatt fokus på de mer mjuka, viktiga sidorna av investeringar samt ett fokus på pedagogik och tydlighet. Sistnämnda är viktigt och något jag var mycket noga med i mina två första böcker. I #MM (som får bli dess ”ticker”/tag) kommer det inte vara mallen från Börspsykologi och MER Börspsykologi som förbehållslöst appliceras - således inga Nicklas och Kajsa, men samma språk och samma sätt att förklara kommer vara detsamma. Du som läst nyss nämnda bok/böcker kommer således känna igen dig i språk, ton och framställning.

Hur avslutar jag ett inlägg likt detta? Hur många gånger har jag inte skrivit: ”jag saknar ord” e.d.? Tyvärr måste jag återanvända dem, för jag saknar verkligen ord. Hur kan jag sätta ord på känslan av +tio års kamp? På allt jag sett, läst, hört och diskuterat? På all den fina uppslutning jag sett och fått uppleva? Hur tacksam jag är för all stöttning och alla härliga tillrop? På all kärlek som visats mig?

Jag väljer att avsluta på detta sätt: TACK! Till dig för att du delar, vill lära dig men också lära andra. Till dig som vill något mer och som alltid vill nå ett steg högre; till dig som skapar dig ett liv, inte förbehållslöst kräver ett sådant.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.