4 Dec, 2020

Pessimism lockar

I såväl min utgivna som kommande bok diskuterar jag om hur hjärnan fortfarande lever kvar på en tid där koldioxidutsläpp, politiskt käbbel, Black Lives Mathers, MeToo, LCHF, Trumpism mm. ännu inte hade sett dagen ljus. Vissa rester från denna tid är högst väsentliga idag, men mycket ofta lurar vår reptilhjärna oss in i snår tillika buskage som vi egentligen inte vill gå vilse i.

Börspsykologi – så blir du en bättre investerare talar jag om det farliga med konfirmationsbias. Paradoxalt med detta är att vi har en benägenhet att dras och lockas till pessimistiska nyheter tillika utlåtanden – varför? Varför ger negativa och mycket pessimistiska nyheter mer klick och läsare än vice versa? Varför dras hjärnan till att läsa om hur analytiker spår en nedgång värre än kraschen 1929? Varför ”vill” vi läsa om hur spåkvinnorna ser i sina tarotkort och kaffesumpar att vi står inför en stundande krasch?

Svaret står att finna i vår biologi och hjärnans främsta uppgift – att överleva och därmed även få rasen ”homo sapiens” att överleva. Fråga dig själv om vad som är viktigast för dig, utifrån ett överlevandsperspektiv, att läsa och vara medveten om? Att solen skiner, eller att det just nu råder corona och allt det farliga som här hör till? Hjärnan prioriterar hot och dessa måste det skapas en sorts vetskap och medvetenhet om – för annars riskerar vi att inte överleva.

Ömsom hatar vi att läsa det negativa, för det leder till obekväma känslor tillika tankar och dessa tar mycket energi i anspråk – energi som vi historiskt har haft mycket ont om, ömsom vet vi att vi måste, eller i alla fall borde, läsa dem, för om vi ej vet om de faror som kan lura/eventuellt lurar riskerar vi vårt eget liv!

Det farliga med att läsa mycket utifrån just ett pessimistiskt angreppssätt kan vara förödande för dem som inte vet vikten av att alla mynt har två sidor samt hur hjärnan dels fungerar, dels tar åt sig av att ständigt exponeras mot negativa skildringar. Jag säger inte att du inte ska läsa pessimistiska utlåtanden, utan allt jag säger är att du ska vara medveten om hur detta påverkar dig i din vardag samt hur du kan komma att agera i din portfölj. Ibland är det sanningar som vi ser och läser om, ibland inte. Här är det upp till var och en att själv skapa sig en egen uppfattning och sedan agera utifrån denna.

Läs och läs brett. Läs om såväl sol som regn och allt däremellan. Förstå varför vissa delar lockar mer, medan andra inte gör det. Var medveten om ditt arv och utnyttja denna kunskap till din fördel. Bli din egen herre tillika mästare.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.