27 Jul, 2020

Platons skuggvärld är verklig?

Eftersom jag har passerat det som Dante Alighieri benämner ”till mitten hunnen” vet jag inte om jag skall anse mig tillhöra det unga eller gamla gardet, likväl ändrar det ej faktum att vi har, sedan de senaste 7-10 åren, verkligen gått från en ekonomi till en annan – den nya. Med det menar jag inte att pengar har gått från fysisk form till att bli virtuella, eller att vi idag har kryptovalutor och blockchain, utan att det är en ny ekonomi. Platon nämner att vi lever i en skuggvärld och även om jag inte vill hävda att han redan 350 f.kr. kunde förutse att vi till stor del gör det är hans tes skrämmande… ja, passande.  

Det vi ser, hör och upplever har förflyttats från ”verkligheten” till att istället hamna i den virtuella dito. Förr var du nödgad att besöka banken och träffa din tjänsteman där och först efter att denna tillsammans med sina kollegor analyserat din ekonomiska situation kunde du få ett besked. Detta tog dels tid, dels var det omständligt (för alla parter). Idag är vi, på gott och ont, mycket mer nyttofixerade och förhoppningsvis nyttomaximerade. Tiden det tar att dels ta ledigt från jobbet för att besöka banken och sedan sitta där och svarar på än det ena, än det andra och därefter vänta på ett beslut är till mångt och mycket automatiserad.

Jag har den senaste tiden läst nyttiga inlägg från b.la. Aktieingenjören och Magnus Andersson och de sätter ord på det jag själv har upplevt ju fler månader som har passerats sedan Nintendo släppte sin 8-bitskonsol. Det handlar inte bara om att de ”gamla” bolagen även skall skapa sig en virtuell version, utan vinnarna är de som skapar och erbjuder de legobitar som krävs för att klara av skapandet av denna virtuella klon. Här tycker jag att Eric Vishria, som intervjuades i poden ”Invest Like The Best” avsnitt den 21/7, presenterar det hela bra att bolagen som kommer att vara ännu större de kommande åren är de som skapar legobitarna som de andra, idag ”stora”, måste ha för att bygga sin virtuella version av sig själva. Framtidens bolag använder inte bara mjukvara – de skapar och är denna!

När jag började skriva detta inlägg kom jag över en artikel av Jay Creps, VD på Confluent, som skriver om just morgondagens bolag – Every Company is Becoming a Software Company. Jag rekommenderar var att läa denna, då han på ett pedagogiskt, likväl ingående, sätt redogör för hur vi enbart är i början på vår kära Platos sanna värld – den bortom skuggvärlden.

De som har läst min bok vet att jag skriver om hur människan till sin natur är slö och då menar jag slö. Vi önskar oss högsta, bästa möjliga avkastning mot minsta lilla insats, då energi har varit en bristvara, vilket det inte är idag. Emellertid tror fortfarande vår hjärna det och där står vi. Eller mer korrekt; där sitter vi. Med en Big Mac i ena handen och en milkshake i andra.

Även om det är skrämmande är min tro att vi mer och mer går mot den värld som gestaltas i Pixar’s Wall-E (f.ö. en mycket välgjord och bra film), där människor sitter på en sorts flygande stol som tar dem dit de vill och det mesta upplevs även via VR-glasögon. Visst kommer det alltid finnas subkulturer, med allt från de som tränar och äter ”nyttigt” et cetera, men massan är de som bestämmer och om vi studerar historien kan vi se att det finns många tillfällen då den inte har agerat bra (och såklart finns exempel på motsatsen, ty jag sitter ju här och skriver och du här och läser).

Vad vill jag säga med detta inlägg? Visst kommer många av de bolag vi idag ser som ”de stora” vara kvar, då deras produkter är förutsättningar för vissa av de ”virtuella” dito ska kunna existera. Emellertid gäller inte detta alla och jag tror att när de trettio inom OMX studeras om 10 år kommer vi se flera nya bolag där, såsom just Evolution Gaming.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.