31 May, 2023

Snart sommar, semester och tid för reflektion

Uppdaterad:
31 May, 2023

Börsen är underbar och många är vi som älskar den. För dess opartiskhet, för dess pardonlösa domar, för dess utmaningar och möjligheter, men också för dess källa till kunskap. Visst tar det emot att läsa det här i tider när samtliga index lyser (blod)rött, men när om någon gång är bästa tid att testa såväl din investeringsstrategi som investeringsfilosofi? Jag vill hävda att nu är bästa tid, inte bara för att finna intressanta investeringsuppslag, utan också för att utveckla och stärka dig själv samt ditt psyke. 

”Continuous effort - not strength or intelligence - is the key to unlocking our potential.” Ihärdighet, radikal ärlighet mot såväl sig själv som andra samt en vilja att alltid eftersträva utveckling – ett dynamiskt mindset - är vad som bygger bra investerare. Som framkommer är det mer mjuka än hårda värden och inget av dessa är medfödda egenskaper – de är förmågor. Förmågor kan tränas, stärkas och utvecklas, precis som en fotbollsspelare kan utveckla sin förmåga att slå de perfekta straffarna. Tyvärr är det många som dels inte inser, dels inte vill inse att utveckling kräver insats i form av framför allt tid och energi. Du som är beredd att göra jobbet – the job to be done – har här en edge relativt alla andra som hellre fortsätter kasta sina tärningar, eller gå i invanda spår trots att de leder dem på villovägar. 

"Success in not final, failure is not fatal. It is the courage to continue that counts." 
(En stundande) Sommar och semester betyder tid för landning, avslappning och återhämtning. Gott så, men semestern erbjuder även tid för reflektion och reflektion leder mer ofta än sällan till just utveckling. Vad i portföljen har varit och gått bra? Vad har varit och gått mindre bra? Varför? Vilka styrkor och svagheter kan du finna i dina ageranden sedan årsskiftet? Varför har du agerat som du gjort? Är du nöjd och vad är du nöjd med? Är du inte nöjd? Med vad och varför? Genom att ställa de jobbiga frågorna och vara radikal, progressivt ärlig i dina svar kommer du ha perfekta byggstenar för din fortsatta utveckling. Ingen är någonsin fullärd och alla går vi på minor. Vad som skiljer vinnare från övriga är att förstnämnda inte tillåter sig ligga kvar. De reser sig. Starkare. Bättre. Stabilare. 

”I never worry about action, but only inaction." 
Det finns de som intalar sig att allt kommer att lösa sig till det bättre och att de inte behöver göra någonting. I vissa fall kan det stämma. Månadsspara i en indexfond och repetera tolv gånger varje år under de nästkommande tjugo till trettio åren så är det hög sannolikhet att du är en vinnare. Emellertid finns det vi som vill lite mer, som vill försöka att få den där extra avkastningen. Alfa, om du så vill. För att nå den krävs ageranden, aktioner. Vissa kommer vara lätta, andra mindre lätta. Vissa kommer vara smärtfria, andra kommer göra ont. Att undvika att ta de tuffa besluten är detsamma som att strutsa och kommer verkligen att stoppa huvudet i sanden att lösa någonting? Vad är alternativkostnaden för att fortsätta låtsats som att det inte regnar? 

”The truth is incontrovertible. Malice may attack it, ignorance may deride it, but in the end, there it is.” 
Struts. Huvudet i sanden. Att fly sanningen är inte ett bra agerande. Mer ofta än sällan är det raka motsatsen. Fråga dig själv vad din portfölj och därmed du och din privatekonomi vinner på att inte vara radikalt ärlig och öppen för förändring och därmed utveckling. Att känna att du just nu är inne på fel väg men inte göra något är inte bara oklokt, utan är såväl skadligt som direkt farligt. Det är dina hårt förvärvade pengar, pengar som ska både täcka dina omkostnader och ge dig den där guldkanten mot ålderns höst som alla pratar om. 

”Arm yourselves, and be ye men of valour, and be in readiness for the conflict.” 
Kanske borde en inför semester-krönika likt denna mer anspela på att du ska unna dig ledighet och vila. Absolut ska du det, men du ska också förbereda dig på nya angrepp. Både från allas vår manodepressiva Mr. Market och från dig själv. Och bästa sättet att förbereda sig är att utvärdera vad som har varit bra och mindre bra det här börsåret. Håller du dig till dina regler och till din investeringsstrategi? Hur, när och varför har du agerat? Och så vidare. 

Winston Churchill må vara lika känd för sina alkohol- och tobaksvanor som för sin pardonlösa politik, men han är även känd för sina slagfärdiga tal och träffande utlåtanden. Det är inte för inte som jag valt att appellera och citera den erkände ledaren. När andra ville fly, eller stoppa huvudet i sanden, var han hård, radikal och målmedveten. För hård? För radikal? Som bekant är glaset alltid antingen halvfullt eller halvtomt, men faktum är att han och UK gick segrande ur krisen. Precis som du kommer gå segrande ur din kamp mot Mr. Markets omdömeslösa och nyckfulla ageranden. 

Förbered dig på att fortsätta slåss och att kampen är evinnerlig. Du bestämmer när, varför och var du ska sluta. Mitt råd är att aldrig sluta fokusera på utveckling, ty med den kommer också avkastning! ”[…]” We shall never surrender!” 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.