28 Oct, 2020

Ta makten. Idag!

Börsen avancerar nedåt och det börjar komma upp såväl rubriker som tweets om att nu är det domedag. Dagen då apokalypsens fyra ryttare kommer att anlända. Dagen som Mayaindianerna räknade fel på med en sisådär 8,5 år.

Många hör av sig och frågar ”hur ska man tänka? Hur ska man göra?”. Mitt svar är alltid att de ska göra just det – tänka. Tänk, diskutera och skriv. Ikläd dig ett par glasögon och se allt från ett metaperspektiv; var är du idag, i morgon, om X antal år och var, givet de underlagen samt trosföreställningar du har, kommer din portfölj att vara vid denna tidpunkt? Ämnar du att köpa/öka eller sälja/hyvla idag eller senare i veckan? Om svaret är ”ja” – logga in och gör det. Är svaret ”nej” och du även upplever det som jobbigt att se portföljens röda siffror– logga inte in.

Jag vill dock uppmuntra dig för att utsätta dig för just detta – smärtan att se, läsa, höra och känna hur det är när börsens nyckfulla beteende får agera fritt. Det må vara uttjatat, men det ändrar inte faktum: det som inte dödar dig, gör dig starkare.

Det är i tider som dessa som de som har investerat i en brandvarnare vet hur att agera, eller i alla fall har mer underlag för det. Likt ofta är människan slö, kortsiktig och inte så beräknande. Oftast kommer hon krypande till korset när elden redan har brutit ut. Vi har sett det historiskt, vi såg det i mars och vi ser det idag. Vi kommer även att se det i morgon och nästa gång apokalypsens ryttare anländer. Var inte en av denna massa, utan var individen som förmår att tänka i termer ”what if?”. Genom att göra så kommer du vara mer förberedd när skiten träffar fläkten.

Jag ämnar inte göra narr av de som idag har panik och mår dåligt, för jag vet av erfarenhet hur den känslan kan vara. Jag ämnar ej heller att förringa det hot som covid -19 är. Folk – människor vi håller kära – dör. Detta är inget annat än hemskt och ingen – precis ingen – ska behöva få se och uppleva hur nära och kära blir bragda om livet av ett virus som vi troligtvis inom ett år kommer att ha ett vaccin mot, eller i alla fall något sorts verkande preparat. Det jag däremot vill säga är att du nu har en möjlighet att växa. Att som människa i allmänhet, men investerare (läs: inte spekulant) verkligen lära känna sig själv. Att verkligen, på djupet, utmana dig sig på ett envig där det bara finns en segrare. För visst gör det det? Bara en segrare? Och denna är ju du, eller hur? Det finns inga alternativ.

"[...]Skilj på det fundamentala och det känslomässiga[...]"

 

Känslor och tankar kommer och de är alltid beroende av stunden – nuet. Varför kände du inte igår det som du känner idag? Varför tänkte du inte igår det som du tänker idag? Förvisso ändras saker och ting 24/7 och således även känslor och tankar, men vad har, rent fundamentalt, hänt i dina bolag de senaste två veckorna? Ställ dig den frågan och ställ sedan samma fråga men vad som hände i mars och samt hur bolagen då agerade.

Skilj på det fundamentala och det känslomässiga. Inget av dem skall förringas, men sistnämnda skall inte få styra och kontrollera dig samt dina investeringar. Människan kan inte kontrollera sina tankar eller känslor. Jag kan inte kontrollera att jag idag bara ska känna lycka, glädje och nöjdhet. Likaså kan jag inte kontrollera att känna det motsatta. Det som jag däremot kan kontrollera är hur jag förhåller mig till mina känslor och tankar. Den makten är verkligen kraftig därtill stor och vi har alla möjlighet att ta denna.

Om du är en av dem som mer är slav under känslorna och tankarna än vice versa – varför inte ta tillfället i akt, strax innan blodet har börjat flyta och Aftonbladet m.fl. skriver om hur ”Börserna sjunker – så här ska du spara dina pengar”, att verkligen möta dig själv och ditt inre? Att utvecklas och blir starkare?

Kampen är inte lätt och resan kommer inte vara likt Åbergs charterresor med grisfester och cigarettbajsande åsnor. Den kommer att ta mycket, men om du klarar det, vilket jag vet att du gör, kommer belöningen att vara gudomlig. Att ha makt över hur att förhålla sig till (tillfälliga och nyckfulla) känslor tillika tankar är just en gudomlig makt. Ta chansen. Ta den. Idag.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.