16 Sep, 2022

Tacksam. Punkt.

Börsen sjunker och innehaven inte bara följer indexet, utan sjunker än mer. Blod flyter på gatorna och överallt skriker folk ”Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa!” Lemmarna darrar, benen känns svaga och svetten under nästippen frodas. Hjärnan går på högvarv och tankar om rädda vad som räddas kan attackerar från alla håll. Du känner dig osäker, rädd. Överallt rött; överallt pessimism.

Detta är inledningen på en krönika jag just nu sitter med och som beställts av Unga Aktiesparares tidning Stock Magazines chefsredaktör David Flatbacke-Karlsson. Jag vill i sammanhanget lyfte fram det arbete såväl han som alla på Unga Aktiesparare gör, för det är inget annat än heroiska insatser. Tänk att erbjuda unga hjälp och kunskap med hur att skapa sig en trygg ekonomi och med det ett tryggt liv. Tänk hur inte bara individen i sig blir vinnare, utan även hela samhället då färre och färre (i den utopiska världen) inte måste leva på bidrag, stå på Kronofogdens lista med mera. Således – hjälp UA att nå ut. Hjälp unga att bli mer medvetna och kunniga om ekonomi. Dels gör du en god gärning, dels kommer du också känna ett sorts mervärde och en egen, personlig utveckling.

Nåväl – tillbaka till det här med ”Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa!”. Absolut är det inga muntra tider i världen; krig, inflation, teknisk recession, förväntad lågkonjunktur, minskade reallöner, Putin och Xi Jiping tycks bygga ut sin relation i sandlådan, kanske ett nytt coronautbrott då kylan nalkas, hotet i/mot Taiwan och att Telia tycks tappa avtalet med Viaplay Group… Ja, man kan gråta för mindre. Dock är det viktigt att dels inte tappa modet, dels förmå sig att se längre än vad näsan räcker.

Jag gör alltid en fundamental analys av de bolag jag äger och visst påverkas de av den breda makroekonomin, men det gäller ju även i tider då solen skiner - glöm aldrig det. Givet att bolagen har starka finanser samt en stabil marknadsposition talar mycket för att de inte bara kommer överleva dessa sorgliga tider, utan även komma ut som starkare. Jag inbillar mig inget och vet att historik är enbart just det – historik, men kanske ger den en glimt av en eventuell framtid? Ty visst har historiken en tendens att om inte upprepa sig så åtminstone härmas?

Zooma gärna ut din portföljs avkastning de senaste XX åren och se hur trenden ser ut. Tillåt dig själv att ta ett steg tillbaka. Intag ett metakognitivt förhållningssätt, dvs. bli medveten om vad, hur, när och varför du tänker som du tänker. Ta en promenad och aktivera 24h-regeln innan ett beslut och en transaktion får göras.

Hjärnan fokuserar på överlevnad; främst för dagen, därefter för morgondagen. Pengar är medel för överlevnad (mat, skydd, boende) och utan dem går vi en säker död tillmötes (detta intalar sig vår savannhjärna sig). Emellertid har du ju pengar på ett sparkonto och de summor du har investerat är sådana som är tänkta att verka för dig i +5 år, eller hur? Således spelar det föga roll om dess dagsvärde minskar, eller hur? Det viktiga är att bolagen, över tid, utvecklas och blir starkare för allt annat lika betyder det också en stigande aktiekurs och därmed mer avkastning för dig. Eller hur!? Och så vidare.

Det är mentalt jobbigt och tufft, men det ingår i spelet och ska ses som en sorts ”kostnad” för den potentiella, monetära avkastning du kan nå givet att du agerar och navigerar klokt. Reglerna är lika tydliga som hårda och oförlåtande, men kom ihåg att det är du som bestämmer när att börja och när att sluta! Den makten har du och varför sluta ett spel om du inte verkligen måste?

Hur agerar jag? Jag är ödmjuk till att jag inget vet och att allt kan, och högst troligen kommer att, hända. Jag gör så gott jag kan med att läsa på samt hålla mig uppdaterad om såväl makro som mikro. Jag investerar på lång sikt och bedömer mig vara nettoköpare i många, många år till. Jag försöker se dessa skakiga tider som möjligheter – möjligheter att skapa en än bättre portfölj och utgångsläge för de blomstertider som förr eller senare kommer att komma. Jag är tacksam för de prövningar jag utsätts för och har inga som helst tankar på att svika mig själv – Mr. Market kan slå mitt nylle sönder och samman. Han kan sparka mig gul och blå, men oavsett hur hårt och länge kommer han aldrig kunna skada mig! Jag kommer resa mig. Gång på gång. Dag efter dag. Månad efter månad. År efter år.

Säkert är jag tidig på bollen, men då jag ämnar fortsätta bygga mina positioner har jag i veckan valt att öka lite i Brødrene A & O Johansen, Inwido samt Kesko. Detta ska inte ses som någon rekommendation eller rådgivning. Viktigt är att du alltid ska göra din egen analys. Jag investerar utifrån mitt liv, min ekonomi och min livssituation.  

Jag är tacksam till de möjligheter som livet och Mr. Market dagligen erbjuder. Istället för att se det onda, hemska och negativa väljer jag att se det ljusa, goda och positiva. Nej – jag är inte naiv, utan vet och förstår att det mindre goda och roliga inte ska och kan negligeras, en varför lägga extra mycket tid på det?

 

OBS: jag fick ett mail från ansvarig på Trade Venue och denne önskar hjälp med en liten undersökning. Denna är underlag för de utvecklingar som ligger i pipen för hemsidan. Om du kan, vill och orkar vore det tacksamt om du svarar på den. Såklart råder inget som helst tvång e.d.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.