11 Mar, 2020

Tänk om...

Tankar och känslor, känslor och tankar. Ingen önskar sig vara fri från dessa, men ej heller fången av dem. Vi har ett mycket paradoxalt förhållningssätt till dem, men oavsett detta kan vi inte fly dem, för de finns med oss dygnet och året runt. Det vi kan göra är att bestämma hur vi ska förhålla oss till dem och detta är det, tyvärr, få som fullt ut applicerar.

Jag försöker ständigt att tänka på att inte göra någon sorts överdriven reklam för min kommande bok, eller på något sätt slå mig på bröstet, för det som jag säger är inget nytt och av mig ”upptäckt”. Nej, det som jag säger och skriver är sådant som jag ömsom har läst och tolkat, ömsom sett, upplevt och hört (och sedan tolkat). Däremot vill jag berätta att jag både utvecklar detta resonemang än mer i den kommande boken och att jag ständigt trycker på att inte bara ifrågasätta tankar och känslor, utan också att fortsätta hela tankekedjan och skriva ned denna.

Jag tror att vi är många som både äger och ökar i Kindred, men också i andra bettingbolag, såsom Betsson. Sedan drygt två veckor tillbaka har röster höjts om att det finns en risk att såväl EM i herrfotboll som OS ställs in pga. Covid-19. Genast väcks tankar som skriker: ”Tänk om…”

Ja, tänk om… Tänk om… Tänk om… Ja – hur fortsätter sedan dessa? Mer ofta än sällan stannar tankarna där utan att vare sig fullföljas, eller problematiseras. Tänk om… vadå? EM och OS ställs in? Okej, det finns en (liten) risk för detta, men går bolagen under för det? EM spelas vart fjärde år och detsamma gäller sommar-OS. Visst spelar det en betydande roll för operatörerna, men även för bolag som Kambi, likväl är det inte ”a big deal” om du ämnar äga under en lång period. I Kindreds fall bedömer jag satsningen i USA vara än mer viktig än att 22 testosteronknarkare får springa och jaga en boll i syfte att, med enbart kroppsdelar som inte innefattar armar och ben, placera den i ett sorts rektangulärt ”mål” med måtten 7,32x2,44 meter.      

 

Ja, tänk om… Tänk om… Tänk om… Ja – tänk om det inte blir ett OS, som för de flesta av nämnda bolag har en mycket, mycket liten del relativt ett fotbolls-EM, eller andra event, såsom Superbowl, NBA, Champions Leauge eller dylikt. Ja, tänk om…

Jag tänker inte raljera mer, utan istället gå rakt på sak: Fortsätt din tanke som börjar med ”tänk om…” och skriv ned den. När detta är klart, skriv då svar/tankar som uppkommer kring det skrivna. Ifrågasätt och problematisera. Det är inte säkert att du kommer fram till ett ”korrekt svar”, eller ett ”för alltid gällande sådant”, men sannolikheten att du inte fastnar i en tankefälla ökar markant och riskerna för att du agerar på ett mer oklokt sätt minskar i samma takt som Socialdemokraternas förtroendesiffror.

Vad du också kan – och ska - göra är att vända på tanken och applicera det som Charlie Munger ständigt accentuerar: ”Invert. Always invert.” Vad leder detta till? Jo, det leder till detta: Tänk om det blir ett fotbolls-EM? Tänk om det blir ett OS? Tänk om Kindred lyckas med sin lansering i USA och tänk om Betsson fortsätter förvärva andra, mindre operatörer såsom GIG? Tänk om covid-19, som tycks ha nått en sorts peak i Kina, inte eskalerar mer än till den nivå som det just nu befinner sig på? Tänk om

Jag säger inte att du vare sig skall köpa, öka, hyvla eller sälja, utan enbart att låt inte dina tankar och känslor lura dig. Tänk istället om och använd dig av den makt som du har – nämligen att bestämma hur du ska förhålla dig till dessa. Tänk om och agera mer klokt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.