2 May, 2020

The Intelligent Investor heltäckande recension & genomgång

Det finns många bra, adekvata och inte minst givande böcker för investerare. Bland de främsta, för att nämna några, brukar oftast titlar såsom One Up on Wall Street (Lynch, 2000), The Essays of Warren Buffett (Cunningham, 2013), Rich Dad, Poor Dad (Kiyosaki, 2003), The Most Important Thing (Marks, 2013), Investera som mästarna – från Aktiestinsen till Soros (Bernhardsson, 2010), Value Investing (Greenwald et al, 2004), Why Are We so Clueless About the Stock Market (Skonienczny, 2009),   The Little Book That Still Beats the Stock Market (Greenblatt, 2010) samt Common Stocks and Common Sense (Wachenheim, 2016). Utöver dessa finns ytterligare en bok som jag har funnit mycket givande och när jag för ett tag sedan fick en förfrågan om vilka finans- och investeringsböcker som har påverkat mig mest är nog Benjamin Grahams bok The Intelligent Investor den som intar förstaplatsen, även om det är jämt, riktigt jämt.

Många på såväl twitter som bland bloggarna har skrivit och hyllat denna och många är det som har skrivit recensioner och reflektioner kring ett, eller ett par kapitel, såsom de som handlar om säkerhetsmarginal (marginal of saftey), den defensiva investeraren och dennes policy et cetera.

När jag tänkte skriva lite kortfattat om denna bok började jag med att först söka runt bland bloggar, forum och på sidor där recensioner brukar publiceras och efter lite letande hittade jag en mycket bra och heltäckande recension som inte bara ger lite, utan snarare allting i en sorts ”crash course”. Har du inte läst Grahams bok och vill det, men ständigt upplever att du varken har tid, lust eller energi för det kan denna recension och synopsis vara dig tillgodo. Självklart rekommenderar jag att du dels tar dig tid, dels börjar leta efter tid och energi för att få ut det bästa möjliga av de klokskaper som denna erkända investerare har lämnat till eftervärlden.

Har du läst Grahams bok? Därtill – om du fick välja tre böcker som har givit dig mycket bra kunskaper och verktyg för att utvecklas som investerare, vilka är dessa? Är det någon/några av ovan, eller andra som ej nämns? Jag hade svårt att säga "stopp" till alla titlar som jag ville ha med, såsom böcker av Taleb och Kahneman, men likt alltid måste en gräns dras. Någonstans.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.