3 Mar, 2023

Tid och Yield on Cost för några (investment)bolag i portföljen

Uppdaterad:
3 Mar, 2023

När du näst intill alla av mina innehav har rapporterat och med det kommunicerat utdelningsbesked (vilka först skall röstas om på kommande stämmor) har Avanza uppdaterat sin prognos för mina beräknade, totala utdelningar för 2023. Såklart uppdateras denna dagligen, då det kommer att adderas än fler utdelningar från halvårs- och kvartalsutdelande bolag. I USA är det inte ovanligt att utdelningen kommuniceras relativt nära inpå själva X-dagen. 

Jag har tidigare skrivit, såväl i min årssammanfattning för räkenskapsåret 2022 som under de senaste veckorna, om att jag inte räknar med att de totala utdelningar jag erhåller detta år blir högre än de från 2022. En något starkare svensk krona samt ingen extrautdelning från Sampo är de främsta faktorerna.

Emellertid tycks det än så länge tala för att det kan bli en total höjning, men ännu återstår mycket av 2023 och således fortsätter jag vara mer restriktiv, ”tråkig” och mentalt förberedd på ett, för året, ”sämre” scenario, ändock att den långsiktiga trenden är stark och positiv. Vad som även gör att det finns faktorer som talar mot mer utdelningar i år relativt föregående år är dels nämnda faktorer tillsammans med vissa utdelningssänkningar/inställda utdelningar, dels att jag mer och mer investerar i relativt lågt, mätt i direktavkastning, utdelande bolag, men där utdelningstillväxten bedöms vara högre, snabbare och kraftigare. För hela portföljen vill jag ha en bra blandning med både hög- som lågutdelande bolag och att dessa tillsammans skapar en genomsnittlig direktavkastning om cirka 4 procent.

Med tiden tenderar nämnda fyra procent för hela portföljen att öka, då bolagens utdelningshöjningar gör sitt till; gör sin magi, som det sannerligen är. I onsdags kväll satt jag lite mer lättsamt och studerade vilka bolag i min portfölj som just nu har högst direktavkastning. Topp fem var nedan.

Ogunsen: 14,8 %

DNB: 11,84 %

Selvaag: 11,64 %

Nordea: 11,24 %

Decisive Dividend 11,11 %

Då jag har en förkärlek till investmentbolag och således har investerat mycket kapital i några av såväl de svenska som utländskt noterade sådana valde jag även att se hur min Yield on Cost i dessa var. 

CapMan: 6,87 %

Investor: 6,26 %

Öresund: 5,3 %

Industrivärden: 4,77 %

Wendel: 4,24 %

Svolder: 4,1 %

Jag har ytterligare ett par till, såsom Latour och Creades, men att redogöra för samtliga är inte nödvändigt för detta inläggs essens som är… ja, vadå? Att investera långsiktigt i bolag som bedöms vara stabila; robusta! Över tid kommer dessa att växa och år för år kommer du få se samt förnimma hur räntan på räntan skapar en enorm kapitaltillväxt. Om jag tillåter mig leka med tanken att Investor fortsätter att höja sin utdelning med ett årligt snitt om 10 % skulle jag ha en direktavkastning om 10 procent lagom till år 2027. 

2023: 4,40 kr x 10 % = 4,84 kr

2024: 4,84 kr x 10 % = 5,324 kr

2025: 5,324 kr x 10 % = 5,8564 kr

2026: 5,8564 kr x 10 % = 6,44 kr

2027: 6,44 kr x 10 % = 7,08 kr

Om det slår in till 2027, eller om saker och ting kommer inträffa som görs att det kommer dröja en längre tid återstår att se. Jag är mentalt inställd på att det kan dröja ytterligare ett par år, ty svarta svanar tenderar att uppenbara sig med jämna mellanrum.

Vi må kunna läsa oss till hur ränta-på-ränta fungerar och till en viss grad kan vår hjärna föreställa sig den, men hjärnan förmår inte att verkligen, djupt och grundligt, visualisera dess långsiktiga kraft. Det skall bli extremt roligt att få se hur denna uppskattade magi fortsätter trolla med mitt kapital. 

 

Lite boknyheter  
Det kommer att bli ett par inlägg under de kommande veckorna om min nya bok. Jag har respekt och förståelse för de som tycker det är ”reklam” och således avskyr att läsa/ta del av denna. Jag ämnar inte skriva femtioelva inlägg 24/7 365 om Mentala Modeller, men jag kommer absolut att skriva lite nu inför, under och efter releasen. Min nya och ”sista” bok är mycket personlig och således betyder den mycket för mig. Detta gör såklart även de övriga, men denna sticker ut på ett sätt som jag tror läsaren kommer förstå efter att de cirka 330 sidorna avverkats.

Nu har förlaget gjort det möjligt att förköpa boken till ett köp-innan-släpp-pris och du kan även då se om du hittar något mer på deras hemsida där REA:n ännu är aktiv. Dels finns mina tidigare alster här, dels Magnus Anderssons bok. Såklart finns även andra böcker inom såväl ekonomi som andra kategorier. Beträffande förköp på Adlibris, Bokus med flera kommer det snart att uppdateras. Just nu kan du enbart ”bevaka” och med det få ett mail när den finns att köpa. Emellertid vet jag av egen erfarenhet att den tjänsten inte sällan lämnar lite att önska. 

MM
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.