10 Dec, 2022

Tredje advent och lite uppdateringar

Tiden går lika fort som mitt kaffelager tar slut. Tur att en ny leverans kom idag och jag ser fram emot att testa en ny rostning från Solde. Snart är julen här och jag kommer ha relativt mycket arbete den första veckan/en och en halv vecka på mitt ”jullov”. Detta är något som händer flera lärare och visst kan jag vänta och ta arbetet efter lovet, men då kommer nya och fler uppgifter. Därtill är det skönt att kunna gå på lov och då vara ledig – inte gå med vetskapen om högen som väntar. Oavsett val finns såväl för- som nackdelar och här får envar (lärare) göra som hen bäst finner lämpligt.

Jag lägger mycket vikt vid bedömning, då det är en viktig del av undervisningen. Vad kan eleverna? Vad har jag misslyckats med att förmedla? Hur kan jag, via min formativa bedömning och återkoppling, hjälpa dem att utvecklas och bli än mer nyanserade i sina skildringar tillika kunskaper? Det är ett tungt jobb att bedöma, men som lärare bedömer jag det viktigt att se det som en viktig del i hela undervisningen och den komplexitet den inbegriper.

Det kommer även bli lite manusarbete under julen, då förlaget just nu lusläser envar bokstav. Vad behöver jag utveckla och vad bör strykas? Behöver något skrivas om för att bli mer förståeligt? Blir det för många, eller för få, förklarande exempel? Et cetera. Även här är det ett tungt jobb, men det ändrar inte dess vikt. Att kunna ta ett steg tillbaka och inse att oavsett hur tungt och enformigt det känns så är det essentiellt för en bra produkt och ett, förhoppningsvis, bra och, igen; förhoppningsvis, uppskattat resultat.

På tal om min kommande bok – Mentala Modeller – kom den i veckan upp på Adlibris samt Bokus. Det går att läsa tre utlåtanden, men på grund av kommunikationsfel mellan förlaget och bokhandlarna missades ytterligare två (Andreas Brock på Coeli Fonder samt Per-Håkan Börjesson). Dessa kommer snart synas efter att uppdateringen sker (dock har detta, historiskt, tagit en relativt lång tid).  

Hur har portföljen gått under den senaste tiden? Jag tycker den klarat sig förhållandevis bra, om än att den tappat i takt med dollarns nedgång. Sedan har jag inte varit mycket exponerad mot de aktier som mest kraftigt bidragit till det breda OMX SGI:s utveckling. Över tid, tillbaka till 2014 då jag bytte till Avanza, ser jag dock att jag, än så länge, slår detta index samt flera andra exklusive Nasdaq. Hur länge kommer detta vara gällande? Ingen aning, men jag är fullt inställd på att ju längre tiden fortgår, desto större sannolikhet att jag kommer bli omsprungen. Emellertid är detta inte något jag gråter över, då jag mer fokuserar på utdelningar. Kan jag hålla en hyffsad avkastning via kurstillväxt, men också få årliga, stigande utdelningar är jag nöjd. Jag ämnar inte jaga titeln på årets bästa utdelning. Att mäta manligt könsorgan den 31/12 har aldrig lockat mig.

De senaste veckorna har jag haft nöjet och äran att genomföra fler intervjuer med fondförvaltare (men även Balders VD – Erik Selin). Det är, som tidigare skrivits, roligt men framför allt givande att språkas med dessa. Man lär sig och får också nya insikter samt lärdomar. Nedan är ett par av de senaste.

Avanza Småbolag by Skoglund

PriorNilsson Smart Global

Odin Fonder Europa

Erik Selin – Balder

Investmentbolaget Nordic Asia Investment Group

Jag börjar snart närma mig datumet då årets utdelningar ska sammanställas och som det ser ut just nu kommer jag slå den siffra jag hade som ”mål” i början av året med cirka 25 %. Här spelar en stark dollar en viktig roll, precis som Sampos extrautdelning. Likväl är det… fascinerande hur ränta på ränta-effekten ständigt fortsätter att göra mig häpen. Att läsa om den är en sak, att uppleva den – ja, det är något helt annat, för när snöbollen väl börjar rulla går det fort. Riktigt fort.

Jag har inte haft mycket tid för nya analyser, men har börjat titta mer ingående på norska AF Gruppen. Förvisso har jag redan en exponering mot den sektorn bolaget verkar inom, men jag finner bolaget vara intressant samt har en mycket fin finansiell position. Jag ämnar, när tid och energi finnes, gräva djupare och har aktien/bolaget på min bevakningslista.

Efter att ha ägnat en stor del av dagen till bedömning nalkas nu en avkopplande lördagafton. Dels ska jag sätta mig med en bok, dels laga ett par aptitliga degknyten fyllda med spenat och ricottaost som tillsammans med ett glas rött avnjutes till kvällens match kvartsfinal. Enkelt. Prestigelöst. Precis som jag vill ha det.

Jag önskar dig en god tredje advent.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.