15 Apr, 2020

ULWV

”ULWV” skulle kunna vara en akronym för något så banalt att inte ens jag kan komma på det och säkert finns det någonstans en förening e.d. som har just denna. För oss som ständigt läser och håller oss à jour med de senaste nyheterna kopplade till börs och marknad kan de fyra bokstäverna te sig mer förklarliga, då vissa s.k. ”experter” har sagt att vi kommer att få se en ”V-kurva”, medan andra har sagt att det mer kommer att bli en ”U-kurva”. Vissa andra av dessa ”experter” säger att vi mer bör förvänta oss en utveckling till formen av ett ”L”, medan de sista hävdar att det kommer att vara en kurva till form av ett ”W”.

Likt alltid vet ingen något och likt alltid är ingens kaffesump bättre än din. Att jämföra med tidigare kriser kan vara tillgodo, men det finns ingenting som garanterar att samma mönster kommer att infinna sig denna gång. Varje kris är unik och således kommer varje lösning att så nödgas vara.

Jag lyssnar på många personer som jag har skapat mig ett förtroende för, men jag tar inte deras slutsatser som för alltid givna och jag är mycket noggrann med att alltid försöka falsifiera deras konklusioner. Därtill är det inte själva konklusionerna sig själva som är det mest intressanta, utan vilka källor som används för att komma fram till dessa. Jag försöker alltid att fråga hur X kommer fram till Y. Vilka källor och andra underlag används? Vilken metod och vilka tolkningsföreträden råder? Genom att ta del av ”experternas” underlag kan jag själv läsa, reflektera, analysera och sedan tolka.

Den 17 mars hade Sveriges Radio där de kortfattat gick igenom vilken börs- och marknadsformation som olika experter såg framför sig. Ännu vet ingen vem av dem som fick ”rätt”, men det vi vet är att en av dem kommer att få det. Denne kommer sedan höjas till skyarna, likt vore han en Ikaros. Där kommer personen att flyga för att sedan inse att det mer var tur än skicklighet, för i nästa kris kanske dennes kaffesump visar något helt annat än vad fallet blir och likt Ikaros kommer (den tidigare) expertens vingar att smälta, medan hans kropp faller hejdlöst mot avgrunden.

Lyssna gärna på ”experter”, insatta, doktorander/doktorer inom ekonomi et cetera, men tro aldrig att verkligenheten kommer att följa det sagda likt det vore en manual från IKEA.

I min bok - Börspsykologi - så blir du en bättre investerare - har jag ett kapitel som går in på beslutsfattande och här utgår jag från Robert, K. Mertons (1942) modell om "CUDOS", där "U" står för "universalism". Med detta menas att det inte är budbäraren som du skall döma, utan budskapet. Om din vän kommer med en gedigen analys och Warren Buffett med något hastigt nedklottrat på en servett från McDonald's skall du inte per automatik lyssna på Buffett bara för att han är just Warren Buffett, eller hur? Samma metodik och logik är gällande nu när alla och envar gapar om vilken form och återhämtning som börsen kommer få. Lyssna! Jämför! Värdera! Refllektera! Tolka! Vida detta kommer du att komma fram till en egen slutsats och det är just den som du ska följa.

De som tillhör min generation och faktiskt inte var ute och gjorde staden vild på varje lördagskväll mellan 2001-2003 minns kanske den hyllade och mycket roliga serien Hipp Hipp och för er som missade denna – se den! (finns på ”Öppet Arkiv”).

I en av sketcherna gör de en parodi på experter som skall uttala sig om hockey och jag kan inte låta bli att känna att det är samma som råder på börsen och när ”experter” uttalar sig. ”Vi ser här att det bildas formen av ett ’U’ och runtomkring här ser vi olika streck och till vänster här nere ser vi…”

Läs och lyssna på ”experter”, men tro aldrig att de sitter på facit, för om de gjorde det skulle de nog inte sitta och uttala sig kl 06:43 i TV4:s nyhetsmorgon e.d., utan istället ligga på playan i Karibien.

Det finns en anledning till att Goliat är Goliat, men kom ihåg att där det finns en sådan finns också en David och den som kan sin historia vet att Goliat är allt annat än odödlig. Likt titanerna föll för Olympen kan och kommwer dagens s.k. "experter" att gissa(!) fel.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.