15 Dec, 2019

Vad f*n FICK vi för pengarna?

En mycket uppskattad, återkommande och känd kommentator är Lars. Jag tror att få bloggare och läsare av bloggar har missat denna profil. För flera veckor sedan diskuterade han och jag politik och jag skrev att jag någon gång kanske borde skriva något om detta, vilket kommentatorn uppmanade. Detta inlägg är nog inte den diskussion som han önskade, likväl är det åt någorlunda rätt håll.

Den 12 december kom Delegationen för korrekta utbetalningar med en rapport som visar att sedan 2005 har 300 miljarder svenska kronor betalats ut. Inga problem? Förlåt, ty jag missade ett par ord. Sedan 2005 har 300 miljarder svenska kronor felaktigt utbetalats! Detta motsvarar cirka 18 miljarder kronor per år. 18. Miljarder. Felaktigt utbetalade.

Vad är anledningen? Enligt rapporten och experter på området beror en majoritet av dessa felaktiga utbetalningar på att människor har rapporterat in fel; tyvärr mer ofta än sällan mot bättre vetande, dvs. har de utnyttjat ett bristfälligt (bidrags)system.

Den största gruppen som ”utnyttjar” systemet tycks vara föräldrar som anmäler VAB, men också bidrar kategorierna sjukersättning, lönebidrag, nystartsbidrag, sjukpenning och assistentersättning. Dessa står tillsammans för cirka 50 % av de totala 300 miljarderna.

Leif Östling blev kritiserad när han frågade vad f*n han fick för pengarna och frågan är än mer relevant efter denna rapport – vad får du, jag och alla andra medborgare i detta avlånga mellanmjölksland?

Enligt Kantar/Sifos undersökning från juni 2019, dvs. för cirka 6 månader sedan, tror 7 av 10 svenskar på att bidragsfusk är vanligt förekommande. Med andra ord har 7 av 10 svenskar lågt förtroende för det svenska välfärdssystemet. Enligt rapporten är den främsta anledningen till att svenskar fuskar liten tilltro till politiker samt att dessa själva, men även andra högt uppsatta ämbetsmän, inte applicerar rent mjöl i påsen då de bakar.

"[...]Att sätta i perspektiv är debatten om värnskatten[...]"
 

Om det inte hade fuskats hade dessa summor istället kunnat användas på välfärd, stärka polis, sjukvård samt skolor. Skattepengarna, som du, jag och många andra har betalat in, hade således gjort nytta och gått till rätt saker; till rätt personer; till rätta ändamål. Om det inte hade fuskats hade pengarna som sänkt skatt, enligt Skattebetalarnas Slöseriombudsman, gett varje svensk 50 000 kronor mer.

Att sätta i perspektiv är debatten om värnskatten, där framför allt Vänsterpartiet aldrig tycks kunna sluta skriva hur hemskt borttagandet av denna är, som ”bara” kommer att kosta 6 miljarder kronor. Medan Ulla Andersson och hennes vänner skriver inlägg efter inlägg om cocktailpartyn i Djursholm väljer de att fokusera på träden, medan skogen, den väldiga svenska skogen, är för dem osynlig. Mitt råd är att innan de skriker om hur onda alla högerpolitiska partier är och hur hemskt det är med liberal politik et cetera att först se över vart alla inbetalade skattepengar tar vägen.

Under 2016 och åren därefter skrek sig S och V hesa på att moderaterna införde oanmälda hembesök hos bidragstagare i Sundbyberg. Vad tror ni att utfallet var? Många visade sig inte alls vara så sjuka som de hade angett sig för att vara och det visade sig även att vissa inte ens var bokförda på angiven adress, eller hyrde ut i andra hand et cetera. När det, föga förvånande(!?), visade det sig att fusket minskade i takt med hembesöken blev de hesa skriken inte lika många och faktum är att när S, tillsammans med C och L, tog över 2018 har de fortsatt med dessa – ojojoj. Varför inte testa något liknande på nationell nivå?

De sjuka och behövande skall ha all rätt till bidrag. De skall ha tillräckligt för att täcka viktiga utgifter samt för att kunna leva ett liv som inte är på fattigdomsgränsen. De skall ha tillräckligt med pengar för att inte behöva lida av en stress rörande ekonomin. Detta skulle kunna vara möjligt om det blev lite rim och reson bland de styrande.

Det vankas jul och något som hör seden till är en önskelista. Jag hade först tänkt att önska mig ett tiopack strumpor, men överväger nu att ”offra” mig för landets bästa. Således: ”Steffe” – du har varit svetsare, eller har i alla fall gått en svetskurs på 48 veckor, du vet således vad en verkstad är. Dags och göra denna av snacket?

Vad önskar du dig i julklapp?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.